L’Institut Ramon Llull està en procés de modificar els seus Estatuts arran de la sortida del seu consorci del Govern de les Illes Balears i la voluntat d’incorporació de l’Ajuntament de Barcelona. Amb la finalitat de “donar participació a la ciutadania en el procés de modificació” dels Estatuts, l’IRL ha sotmès el nou text a informació pública fins al proper 26 de juliol.

En el nou redactat, el canvi més significatiu es produeix en l’article 1.3, que diu així: “El nombre de membres del consorci es pot ampliar amb altres Administracions Públiques i entitats públiques o privades de l’àmbit territorial de Catalunya, l’admissió de les quals s’ha d’acordar amb el vot favorable de dues terceres parts”, és el nou redactat.

En els Estatuts encara vigents, aquest apartat apunta que al consorci s’hi poden integrar “altres comunitats autònomes en què la llengua catalana, en qualsevol de les seves modalitats, hi tingui la consideració d’oficial o hi sigui reconeguda en tot el seu territori o només en una part”.

D’aquesta manera, els Estatuts de l’IRL ja no contemplen que s’hi puguin sumar altres administracions de fora del Principat. Si després se’n volgués acceptar alguna, s’hauria de corregir altre cop el text. Una altra introducció destacable és que s’obre la porta a l’adhesió d’entitats tant públiques com privades.

L’IEC i la Xarxa Vives perden representació

La resta de modificacions incorporades en els Estatuts principalment es deriven d’aquest canvi i de la sortida de les Balears i l’arribada de Barcelona, la qual cosa també implica un increment de la presència de la Generalitat de Catalunya tant en la junta rectora com en el consell de direcció, i la disminució dels representants de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Xarxa d’Universitats Vives.

A més, en el nou text, la presidència de la junta rectora correspondrà al president de la Generalitat (que podrà delegar la seva representació), mentre que actualment era rotatòria anualment entre els presidents de les comunitats autònomes que formessin part del consorci.

Quant al consell de direcció, la presidència correspondrà al conseller de Cultura, mentre ara era rotatòria entre els membres que designessin els governs que en formessin part. En ambdós casos, amb els nous Estatuts la vicepresidència serà per a l’Ajuntament de Barcelona, que cedirà el Palau del Baró de Quadras perquè sigui la nova seu de l’IRL.

Un altre canvi és que el director de l’Institut ja no el nomenarà el consell de direcció del consorci, sinó la junta rectora.

Enfortiment de les marques Cultura Catalana, Catalunya i Barcelona

Els nous Estatuts especifiquen que l’IRL té com a finalitat la “projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions”. Per acomplir aquests objectius, l’Institut donarà suport a les polítiques de relacions exteriors en l’àmbit cultural de les institucions consorciades i contribuirà a “l’enfortiment” de les marques Cultura Catalana, Catalunya i Barcelona des de la perspectiva cultural.

Amb tot, el text sí contempla col·laborar amb institucions d’altres territoris de l’àmbit lingüístic català per realitzar “actuacions de projecció conjunta de la llengua, la cultura i el patrimoni compartits”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram