Seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona.

El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ha implementat un sistema de bucle magnètic fix a les recepcions i altres espais d’atenció al públic de 28 museus i monuments de la Generalitat.

L’adquisició i instal·lació d’aquests sistemes permet que museus i monuments esdevinguin espais adaptats i inclusius per a les persones amb pèrdua auditiva o sordesa, ja que eliminen les barreres de comunicació, proporcionen autonomia, i afavoreixen la integració d’aquest col·lectiu, destaca la Conselleria. Els espais on es disposa de bucle magnètic o existeix una instal·lació adaptada han estat senyalitzats amb un símbol identificable per a les persones usuàries d’ajudes auditives.

Els espais on s’han implementat els bucles magnètics, són: Castell de Miravet, Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, Reial Monestir de Santes Creus, Castell de Claramunt, Castell de Cardona, Conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, Canònica de Santa Maria Vilabertran, Casa Museu Prat de la Riba, Casa Museu Rafel de Casanova, Cartoixa d’Escaladei, Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig d’Urgell, Castell Monestir d’Escornalbou, Museu d’Història de Catalunya, Museu d’Art de Girona, Farmàcia de l’Hospital de Santa Caterina de Girona, Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Farga Palau de Ripoll, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona – Tinglado 4, Conjunt monumental de Centcelles, Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, Vil·la romana dels Munts, i Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona, Empúries, Girona, Olèrdola i Ullastret).

Un anell d’inducció magnètica, o un bucle magnètic, és una ajuda auxiliar per a usuaris d’audiòfons o implants coclears. L’anell permet fer arribar el senyal d’àudio a l’audiòfon o implant eliminant-ne el soroll ambient que hi pugui haver. És un sistema de so que transforma un senyal d’àudio en un camp magnètic que és rebut pels audiòfons dotats de posició T (telebobina). Aquests audiòfons tenen una bobina que transforma aquest camp magnètic novament en so dins l’orella de l’usuari, de manera que arriba de manera nítida i intel·ligible.

La seva instal·lació s’ha dut a terme en el marc del projecte de cooperació europeu Art per la inclusió social (ARTIS) entre Occitània i Catalunya, liderat pel Departament de Cultura, i que forma part del programa POCTEFA 2014-2020 (Programa Operatiu de Cooperació Transfronterer Espanya-França-Andorra).

Jornada sobre accessibilitat cognitiva al patrimoni cultural

En el marc del projecte ARTIS, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural organitza el 6 d’abril una jornada destinada al coneixement i la reflexió entorn de l’accessibilitat cognitiva en equipaments patrimonials, en col·laboració amb el MNAC, el Museu d’Art de Girona i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals.

Amb el títol de L’accessibilitat cognitiva al patrimoni cultural, la jornada tindrà lloc a l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat a Girona. L’objectiu és reflexionar sobre el paper que tenen els museus i els equipaments patrimonials en la desconstrucció de prejudicis i en la construcció d’una nova mirada sobre la diversitat cognitiva.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram