Guanyadors del Premi Llibreter i el Memorial Pere Rodeja (foto: Pere Francesch / ACN).

Novel·la, de Pol Beckmann, ha guanyat la 20a edició del Premi Llibreter en la modalitat de literatura catalana. El jurat ha destacat la “qualitat i atreviment literari, el domini del llenguatge i capacitat de síntesi argumental, la seva originalitat en el plantejament dels límits entre la ficció i al realitat, jugant amb el lector sorprenent-lo fins al final”. Aquesta és la primera novel·la de l’autor.

En la categoria d’altres literatures, els llibreters han premiat Les formes del verb anar (en castellà Yo voy, tú vas, él va), de Jenny Erpenbeck, del qual es ressalta la sensibilitat “social” que provoca un tema “tan punyent com el dels refugiats a Europa”. El veredicte assenyala que “el personatge principal creix a cada pàgina i la descripció de les persones migrades s’ha elaborat amb una distància prou intel·ligent per no caure en tòpics”.

En la categoria infantil i juvenil, en literatura catalana s’ha premiat Camins d’aigua, de Raimon Portell, segona entrega de la trilogia La llum d’Artús, i en altres literatures La cançó del cucut, de Frances Hardinge.

Finalment, en la modalitat d’àlbum il·lustrat el Premi Llibreter enguany ha guardonat Sirenes, de Jessica Love.

Els guardons distingeixen aquelles obres editades el darrer any que els llibreters consideren han passat desapercebudes per al gran públic malgrat la seva qualitat.

El Gremi de Llibreters de Catalunya va lliurar la 20a edició dels premis dilluns al vespre al TNC. Durant l’acte també es va homenatjar els llibreters amb més 35 anys de dedicació a l’ofici: Joan Antoni Pérez, de la llibreria Al Peu de la Lletra de Barcelona, i Àngels Fabró, del Club del Llibre del Prat de Llobregat.

Memorial Pere Rodeja

Per altra banda, en la vuitena edició del Memorial Pere Rodeja, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha reconegut les trajectòries de Sergio Bassa, de la Llibreria Bassa de Móra d’Ebre, i el periodista, escriptor i traductor Màrius Serra. L’acte de lliurament tindrà lloc el 29 de juny a Girona.

El jurat ha destacat que Bassa “ha col·locat el llibre de qualitat com a valor central de la seva activitat llibretera i, alhora, com a nucli d’unió amb altres manifestacions culturals, sempre amb una gestió innovadora, eficaç, tecnològica i propera a la gent”.

Sobre Serra, el jurat ha assenyalat que “escampa l’amor pels llibres, els seus i els dels altres, amb generositat, esperit de servei i simpatia; actiu arreu del país on se’l demani per a parlar de literatura, llengua o cultura en general; amant i coneixedor de les llibreries”.