La novel·la Ignot, de Manuel Baixauli, ha guanyat la 21a edició del Premi Llibreter en la modalitat de literatura catalana. “Tal com indica el títol, quan comences a llegir Ignot entres dins d’un món desconegut, un món ple de dubtes, un món que tant podria ser imaginari com real”, assenyala el jurat d’aquesta categoria. “Fracasses realment quan la teva obra no és coneguda? N’és indispensable el reconeixement? Baixauli t’endinsa en un univers creatiu, desolador, angoixant moltes vegades, en el que no saps si és la teva ment o la seva pròpia història la que et juga una mala passada. Una literatura per creure, una literatura per llegir”, afegeix el veredicte.

En la categoria d’altres literatures, enguany s’ha premiat Tardor, d’Ali Smith, per ser “una obra de múltiples facetes que gravita sobre una relació de veïnatge d’on neix una afectivitat atípica i un aprenentatge mutu entre els dos protagonistes que creix amb els anys, i amb el Brexit de teló de fons”. El jurat destaca que l’estil “narratiu intel·ligent” de l’escriptora escocesa “incorpora trets de gran humanitat, intimistes i poètics amb moments d’humor àcid i d’altres amb dissertacions sobre temes d’actualitat i reflexions sobre l’art”. Uns trets que “conformen un calidoscopi literari que fan d’Ali Smith una autora imprescindible”.

En la modalitat infantil i juvenil de literatura catalana del Premi Llibreter s’ha guardonat Dunes. Diari d’un altre estiu, de Muriel Villanueva, i en la d’altres literatures Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers, de Benjamnin Alire Sáenz . Finalment, en la categoria d’àlbum il·lustrat el premi enguany ha estat per a Migrants, d’Issa Watanabe.

Enguany, els llibres que optaven al Premi Llibreter eren els publicats entre l’abril de 2019 i el 15 de març de 2020.

En aquesta edició, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha modificat les bases del guardó per donar-li més impuls mantenint-ne l’esperit: distingir aquelles obres editades que els llibreters consideren que mereixen més atenció per part de públic i mitjans.

Abans les llibreries proposaven els títols que diversos jurats del premi avaluaven i premiaven. Amb el nou sistema unes comissions d’avaluació han proposat les obres finalistes de cada categoria i les llibreries han escollit les guanyadores.