Els Premis GAC 2023 han distingit Jordi Gimferrer (col·leccionisme), Jorge Satorre (comissariat), Galeria Cadaqués (exposició històrica en galeria); Artur Ramon Art (programació), Colita (artista consolidat); Toni Giró (artista de mitja carrera); Daniela Ortiz (artista emergent); Marga Perera (crítica), El Temps de les Arts (mitjà de comunicació) i Llucià Homs (menció especial).

Galeries d’Art de Catalunya i l’Associació Art Barcelona van lliurar els guardons dimarts en el marc de la 16a edició de la Nit del Galerisme, celebrada al Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Durant l’acte es va homenatjar Eulàlia Grau, que va rebre el Premi Honorífic a la trajectòria artística, i Pepa Quintero, directora d’Anquin’s Galeria d’Art de Reus, reconeguda amb el Premi Honorífic a la trajectòria galerista, fets públics a l’abril.

Durant l’acte, el president del comitè dels premis i de l’associació Galeries d’Art de Catalunya, Benito Padilla, va reclamar situar l’art en el centre de l’equació cultural “com fan els països desenvolupats”. Padilla va manifestar que “és necessària la visibilització de l’art en tots els territoris de la vida en les seves accepcions més diverses, incrustar-ho al paisatge. Perquè si pensem en el futur, no hi ha futur sense vida, i en la mesura que l’art és la vida, no hi ha futur sense art”.

Per la seva part, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va voler posar en valor la “gran feina” que fan els professionals i equipaments del sector. “Les galeries teniu una sèrie de reptes al davant que fa uns anys que us ocupen, com per exemple, que tothom se senti convidat a entrar als vostres espais, i que l’art tingui més compradors. Aquests reptes us han dut a repensar-vos. Partint d’una tradició artística i galerística molt important, com la que tenim a Catalunya, oferiu idees i projectes d’una gran qualitat, i enfocats a la ciutadania”, va apuntar Garriga.

Premis GAC 2023

El jurat ha distingit Jordi Gimferrer amb el premi al col·leccionisme per “haver atresorat durant 60 anys un magnífic conjunt d’obres de pintura catalana amb noms destacats del modernisme, del noucentisme i de l’avantguarda del segle XX, una col·lecció rica especialment en obres dels pintors de Dau al Set, de l’informalisme i del Grup El Paso, que es complementa amb una visió arqueològica de l’antiguitat”.

Per la seva part, Jorge Satorre ha rebut el premi al comissariat per l’exposició Redonda redonda d’Alberto Peral al Centre d’art Tecla Sala de l’Hospitalet, la qual “destaca per la intervenció de l’artista en obres noves executades directament en l’espai a partir del cilindre com a element essencial, i en els dispositius que configuren la sala per tal d’incloure l’espectador en el recorregut”.

El premi a la millor exposició històrica a la Galeria Cadaqués per Ulysses 100. Richard Hamilton in Bloom, que aquest artista pioner del pop anglès i vinculat als orígens de la galeria dedica a la interpretació intel·lectual de l’obra de James Joyce.

Artur Ramon Art ha rebut el premi a la millor programació en galeria per “haver creat un espai d’art que funciona com un laboratori d’idees en què el present s’enfronta al passat i viceversa des de totes les disciplines i sota el comú denominador de la bellesa que enllaça totes les èpoques”.

En aquesta edició, el premi a l’artista consolidat per la millor exposició en galeria se l’ha endut Colita per Dona situació límit, a la galeria RocíoSantaCruz, per recuperar un conjunt de fotografies vinculades a la temàtica del llibre Antifémina, que el jurat qualifica de “visió pionera del feminisme a l’Estat espanyol des d’una mirada transgressora i desimbolta, que denúncia la marginació de la dona a ulls masculins”.

Quant al premi l’artista de mitja carrera per la millor exposició en galeria, enguany ha estat per a Toni Giró per Revelacions 2013-2019, a la galeria El Quadern Robat, una mostra de dibuixos inèdits sobre cotxes en flames que “revelen” i “fan visible” la violència, la protesta i la injustícia en el món.

Per la seva part, el premi a l’artista emergent per la millor exposició en galeria s’ha concedit a Daniela Ortiz per la Rebelión de las raíces, a Àngels Barcelona, “pel seu activisme artístic i pensament crític que denúncia la hipocresia del món occidental en la gestió del fenomen migratori”.

El jurat ha concedit el premi a la crítica a Marga Perera “per la seva contínua tasca de reflexió sobre l’art contemporani, amb rigor i sensibilitat, des d’una mirada constructiva, serena, objectiva i respectuosa per la creació artística de cada moment”, així com la seva tasca comunicativa i d’influència palesada amb la contribució a les revistes Arteinformado i Tendencias del Mercado del Arte.

Com a mitjà de comunicació s’ha guardonat El Temps de les Arts per “la puntualitat, rigor, bon criteri i professionalitat dels seus col·laboradors en el comentari crític a la majoria d’exposicions d’art en totes les seves disciplines que es produeixen a Catalunya, al País Valencia i a les Illes Balears, articles d’opinió que es complementen amb entrevistes a artistes, curadors, directors de museus, fundacions i galeries, tot creant un calidoscopi que registra en català la realitat artística d’aquests territoris”.

Finalment, enguany s’ha atorgat una menció especial a Llucià Homs per la seva iniciativa Talking Galleries i la seva contribució a dialogar i debatre sobre el galerisme i les arts visuals.

El jurat estava presidit per la crítica d’art Pilar Parcerisas i integrat pel crític Juan Bufill, la comissària Natalia Chocarro, el comissari Àlex Mitrani i l’artista Gino Ruber.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram