El MACBA acollirà el proper 7 de juny la novena edició de la Nit del Galerisme. Enguany, la gran novetat és la creació del Premi Honorífic a la trajectòria d’un galerista, que en la primera edició s’atorgarà a Francesc Mestre. La distinció s’afegeix al premi honorífic a la trajectòria artística, que en la seva setena edició és per a Sean Scully.
Durant la vetllada es donaran a conèixer els guanyadors de les vuit categories dels Premis GAC, dues de les quals són noves: a la millor exposició històrica en galeria i a la millor programació en galeria, que substitueixen a els premis a la trajectòria d’una galeria i a la galeria per la seva projecció internacional. La resta de guardons es mantenen: a l’artista consolidat per la millor exposició en galeria; a l’artista emergent per la millor exposició en galeria; a la crítica d’art; al mitjà de comunicació; al col·leccionisme, i al comissariat.
Francesc Mestre està considerat com un dels grans coneixedors de l’art català, amb una llarga trajectòria de més de 40 anys. En una primera etapa, va estar vinculat amb galeries de prestigi i influents com Adrià o René Metras, fins que l’any 2001 va obrir la seva pròpia galeria al carrer Enric Granados de Barcelona.
Inicialment va dedicar-se a la recuperació d’artistes que, per les circumstàncies de la postguerra i per l’absència de museus, havien quedat pràcticament oblidats. A més, Mestre va posar en valor el dibuix i el gravat, així com la il·lustració i el còmic, tot amb l’objectiu d’apropar l’art a un nou públic. Pel seu establiment han passat artistes com Subirats i Francesc Domingo; escultors com Rafael Solanic, Miguel Berrocal i Manolo Hugué; i també representants de les avantguardes històriques com ara Picasso, Miró, Guinovart, Ràfols Casamada, Equipo Crónica i Roca Sastre, entre d’altres.
“El que més m’emociona és que sigui un reconeixement fet pels meus companys. Ho rebo amb gratitud. La tasca del galerista a vegades és poc reconeguda i no molt entesa, i aquest tipus de guardons posen en valor la nostra feina i ajuden també als més joves a conèixer més de prop la nostra professió”, ha assegurat Mestre en conèixer el premi.
Per la seva part, l’artista irlandès Sean Scully és un dels màxims exponents de la pintura abstracta actual, i la seva presència a Catalunya i a Espanya està lligada a la Galeria Carles Taché, amb qui manté una estreta relació des de fa més de dues dècades.
A més de les cinc exposicions que li ha dedicat (1996, 2000, 2003, 2005, 2008-2009), la galeria barcelonina ha centrat bona part dels seus esforços en establir lligams entre el pintor i el nostre territori. Una bona mostra són l’exposició antològica a la Fundació Joan Miró (2007), el vitrall a la façana nord de la Catedral de Girona (2011), la intervenció a l’església de Santa Cecília a Montserrat (2015), o la presència de la seva obra a col·leccions com ara la del Museu Reina Sofía, entre d’altres.
L’obra d’Scully es pot veure en col·leccions privades i públiques d’arreu del món: al Whitney Museum of American Art i el MoMA (Nova York); l’IMMA (Dublín); el British Museum (Londres) i la Kunsthaus de Zurich, entre d’altres.