El Congrés organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana el cap de setmana va comptar amb cinc sessions de treball de les quals van sorgir algunes conclusions que han de servir per guiar les directrius futures de l’entitat.

En la taula sobre la tria de la llengua, els participants van assenyalar la necessitat de superar aquesta debat. “Constatem com aquesta qüestió només ens la fan des d’altres sistemes lingüístics i culturals, però que per a la majoria de nosaltres, que la tenim com a primera llengua, és un fet natural i orgànic”, es va assenyalar. Així mateix, s’exigeix al sector editorial que no es rebaixi el nivell de llengua a les obres en pro de la seva salut, i que les institucions del país convoquin les seves beques i premis per a autors en català, atès que altres sistemes culturals ja cobreixen la resta de llengües.

Durant el Congrés també es va reivindicar la tasca de visibilització de la feina del traductor de l’AELC i es va proposat engegar el camí cap al reconeixement i una major dignificació. Igualment es van reclamar unes condicions mínimes de treball pel que fa a terminis, tarifes i maneres de fer, i es va proposar la creació d’un segell per a aquelles editorials que ho respectin.

En una altra sessió es va posar sobre la taula la necessitat de mantenir, a grans trets, les directrius seguides fins ara quant a la defensa dels drets d’autor i, molt especialment, resoldre la problemàtica d’aquells escriptors jubilats que mantenen algun tipus d’incompatibilitat amb activitats professionals esporàdiques.

Per altra banda, es va plantejar la creació d’una secció de nous canals i nous públics a l’AELC, per tal d’actualitzar l’entitat en aquest sentit i començar a oferir formacions sobre digitalització, noves maneres d’arribar als lectors i nous formats d’escriptura i de lectura.

Finalment, en la sessió del gènere fantàstic es va reivindicar l’orgull friki i es va apostar per mantenir el gènere sobre la taula, com en el Congrés, fins a assolir la seva plena dignificació i normalització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram