Antònia Vicens, a l’Ateneu Barcelonès (foto: Carme Esteve / AELC).

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana ha distingit Antònia Vicens amb la 19a edició del Premi Jaume Fuster, en reconeixement a la qualitat de la seva obra, la importància de la trajectòria i el compromís de l’autora.

El lliurament ha tingut lloc aquest dijous a l’Ateneu Barcelonès. Durant l’acte, la presidenta de l’AELC, Bel Olid, ha destacat que, per a l’entitat, el Premi Jaume Fuster és un “goig”, perquè el donen els companys d’ofici, i en aquest cas també perquè Antònia Vicens sempre ha estat molt vinculada a l’associació, de la qual en va ser president i vicepresidenta, i des de 2016 sòcia d’honor.

L’encarregat de fer la glossa sobre l’escriptora mallorquina ha estat Sebastià Portell, autor d’Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors (2016) i curador amb Sebastià Perelló de Davant el fulgor. Per a llegir l’obra d’Antònia Vicens (2018).

“Amb tota la seva producció, Vicens ha edificat un corpus místic com pocs autors han construït en la literatura europea contemporània, assimilable al de Blai Bonet, Maria-Mercè Marçal, Sophia de Mello o als escriptors sants, que no debades foren les seves primeres lectures”, ha destacat Portell.

A més, ha recordat que l’autora “ha tengut molt clar que l’escriptor ha de saber posar-se tant a la pell d’un home com d’una dona, com també d’un animal o, en paraules d’ella mateixa, del Diable”, i que “si Vicens em lliga a una idea és a la de la llibertat personal, a l’escriptura radicalment lliure”.

Amb motiu del Premi Jaume Fuster, atorgat per votació dels socis de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, aquesta editarà un volum de la col·lecció Retrats dedicat a Antònia Vicens.