Les empreses del sector cultural han presentat 5.564 expedients de regulació temporal d’ocupació, el 5,9% dels aplicats a Catalunya per la crisi del coronavirus. Aquests ERTO afecten 50.377 persones, el 7,3% dels treballadors catalans en aquesta situació.

Les dades les va fer públiques dimarts la consellera de Cultura en compareixença telemàtica davant la comissió parlamentària. Mariàngela Vilallonga va afirmar que aquest 2020 serà un “parèntesi”, i que la situació econòmica del món de la cultura és “d’extrema duresa”. “No sobreviurem tots”, va alertar sobre el futur.

Vilallonga va explicar que cal fer un canvi de rumb, per a la qual cosa la Conselleria treballa en la reestructuració del pressupost de 2020, que té un sostre de 314,8 milions d’euros, i que ara és necessari per encarar el Pla de rescat.

“Hem de fer un pressupost social que ens permeti salvar els treballadors intermitents, autònoms i petites empreses, però també les grans que contracten aquests treballadors, i també els equipaments públics i consorciats”, va apuntar.

Mariàngela Vilallonga també va manifestar que defensaria que el pressupost aprovat pel Parlament vagi sencer al sector cultural, i que demanaria més fons tant a la Generalitat com a l’Estat i Europa.