El sector editorial de l’Estat pateix una situació de desavantatge competitiva respecte dels països de l’entorn europeu en relació amb els drets d’autor generats per la reutilització de les seves obres. Així ho indica un informe de l’Observatori de la Sostenibilitat de la Cultura Escrita impulsat per CEDRO (Centre Espanyol de Drets Reprogràfics).

En concret, a l’Estat es paguen 0,48 euros de remuneració per càpita mitjana de drets d’autoria, mentre que en el conjunt d’Europa la mitjana és d’1,52 euros.

Destaca el cas de la reproducció de continguts de premsa escrita. Mentre al regne Unit es paguen 44 milions d’euros anuals en drets i a França 17, a Espanya només són 1,2 milions.

A més, en el conjunt d’Europa, el 55,82% de la remuneració per la reutilització de continguts editorials prové del sector públic, percentatge que a l’Estat espanyol cau fins a 7,54%. El director general de CEDRO, Jorge Corrales, incideix en la necessitat que les administracions compleixin les normatives, liderin el canvi, i donin exemple al sector privat.

“Utilitzen còpies en paper o digital de llibres, diaris i revistes per a formació, informació i documentació, però pràcticament no hi ha administracions públiques que estiguin respectant els drets d’autor”, assenyala Corrales, segons recull La Vanguardia. “En el clipping, poques disposen de la llicència per distribuir internament els articles, tot just cinc o sis ministeris”, apunta.

“Si no es remuneren els editors i creadors per les seves obres, difícilment poden diversificar les seves produccions i buscar nous talents”

El pagament d’aquests drets “és una manera de donar suport a autors i editors perquè puguin continuar creant, dona sostenibilitat a tot l’ecosistema, però és que, a més, un 80% del que paguin les administracions es recuperarà a través de més activitat i impostos”, insisteix Jorge Corrales. “Si no es remuneren els editors i creadors per les seves obres, difícilment poden diversificar les seves produccions i buscar nous talents. El que genera la manca de lideratge per part de l’administració pública és l’afebliment de la principal indústria cultural espanyola”, conclou.

El director general de CEDRO afegeix un altre factor a la problemàtica del sector: el bloqueig de la compensació pel dret de còpia privada (pels articles que els ciutadans copien per a ús personal) del sector editorial per l’incompliment de l’acord signat per les entitats el 2023.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram