El Palau Robert de Barcelona acull l’exposició PEN Català. 100 anys protegint la llengua i la llibertat d’expressió, al voltant del centenari de l’entitat. Comissariada per l’assagista, crític d’art i gestor cultural Manuel Guerrero Brullet, la mostra repassa els 100 anys d’història del PEN Català, fundat el 1922 de la mà de Pompeu Fabra. Es pot visitar fins al 20 de novembre.
L’acte d’inauguració, celebrat dijous al migdia, va comptar amb la presència de la consellera de Cultura; el secretari de Difusió de la Generalitat, Jofre Llombart; el director general de Difusió, Ignasi Genovès; el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, entre d’altres. Al vespre, el Palau Robert va acollir la festa d’aniversari de l’entitat amb la presència de nombrosos escriptors.
El PEN Català és el tercer dels centres creats arreu del món a partir de la crida del PEN Club (nascut a Londres el 1921), i va sorgir amb l’ambició de poder donar a conèixer la llengua i la cultura catalanes i de dialogar amb les més importants cultures i literatures del món.
PEN Català. 100 anys protegint la llengua i la llibertat d’expressió traça un recorregut per alguns dels capítols més importants de la història i les activitats de l’entitat, i documenta l’estreta relació que ha mantingut històricament amb el PEN Internacional.
L’exposició també és un reconeixement a tothom qui, d’una manera o altra, ha format part del PEN Català al llarg d’aquests anys, i alhora vol donar testimoni de les fites, les publicacions i les col·laboracions més destacades que constitueixen el seu llegat de passat i present que es projecta cap al futur.