El passat dissabte va reobrir les seves portes al públic el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, situat a l’antiga seu del Palau Reial de Vilafranca del Penedès, on mostra les línies generals del que serà en el futur. I és que, després de dos anys i mig d’obres, tot just s’ha inaugurat una primera fase de 1.800 metres quadrats d’un projecte que es preveu arribi als 3.000. Tot i que per dur-lo a terme calen més inversions, es preveu que estigui finalitzat entre 2015 i 2016.
El nou VINSEUM vol proposar una oferta cultural diversa oberta a tots els públics que, més enllà de mostrar l’evolució del vi al llarg del temps, posi de manifest la seva estreta relació amb la cultura, la gastronomia, el pensament i les diferents manifestacions artístiques.
Per fer-ho possible, el Museu, reformat per l’arquitecte Santiago Vives i amb una museografia dissenyada per Daniel Freixes, a banda de l’espai expositiu compta amb un auditori per a 170 persones, una botiga, i una taverna per a la degustació i la promoció de la cultura del vi i el cava, la qual també obre fora dels horaris d’exposició.
Les col·leccions de VINSEUM s’organitzen al voltant d’un guió narratiu: el lligam amb la terra i amb el passat, el procés d’elaboració del vi, la comercialització, l’impacte en la vida de la gent i la plasmació en les pintures, peces arqueològiques, ceràmiques, escultura, monedes, etc.
“VINSEUM ha de ser el pal de paller de l’enoturisme al Penedès, una activitat que ens ha de permetre preservar el nostre paisatge, la nostra idiosincràsia i la nostra història. Només si hi ha una viabilitat econòmica, podrem mantenir el Penedès tal com el tenim ara”, assegura l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull.
El Museu vilafranquí es va crear el 1934 amb l’objectiu d’aglutinar les diferents col·leccions relacionades amb el Penedès, i el procés de renovació es va iniciar el 2006.