La finca El Vilar, situada al terme municipal de Fogars de Montclús, al Montseny, acollirà un nou espai de creació, un centre d’arts i humanitats per a escriptors i artistes de diferents disciplines.

Propietat de la Diputació de Barcelona, la finca està catalogada en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i ocupa 148.000 metres quadrats dins el Parc Natural – Reserva de la Biosfera del Montseny.

El nou equipament estarà “a disposició de la societat i de la cultura del país, en una aposta innovadora i modernitzadora del nostre patrimoni, i amb l’acompanyament de la Generalitat”, explicava divendres el president de la Diputació, Marc Castells, en una visita a la finca amb la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Properament es posarà en marxa una comissió de treball per definir el projecte i el seu calendari. “És un espai que permet tants usos que hem de veure com l’articulem en base a les necessitats del sector”, va apuntar Borràs.

La consellera va agrair la “generositat” de la Diputació i va qualificar l’espai com a “idoni per poder desenvolupar la creativitat, una reclamació que ens fa reiteradament el món de la cultura”. Sobre si El Vilar serà una residència per a escriptors, Borràs va manifestar que la literatura “hi serà segur”, però que no s’ha de tancar a altres disciplines.

Per la seva part, Marc Castells també va ressaltar “la importància de la conservació patrimonial en l’imaginari de la Diputació de Barcelona, present des de fa més de 100 anys”.

La finca del Vilar és propietat de la Diputació des del 1929, quan sota la presidència de Josep Maria Milà i Camps, comte del Montseny, va ser comprada per 125.000 pessetes. Des dels anys 70 havia funcionat com a residència temporal de descans del president de la institució supramunicipal, tot i que el darrer que la va utilitzar va ser Manuel Royes als anys 90. També ha acollit sessions de treball i reunions d’alt nivell polític.