El sector del videojoc català continua en la seva línia de consolidació com a ecosistema estratègic del país. Així ho indica el Llibre blanc de la indústria catalana del videojoc 2022, presentat aquest dilluns en l’acte Passem pantalla al Disseny Hub Barcelona. A més, també s’ha presentat el portal videojocscatalans.cat i la feina feta a la Taula del Videojoc, l’espai de concertació entre el sector i la Generalitat.

“L’ecosistema català del videojoc està en un bon moment i, en bona mesura, ho està perquè existeix una bona entesa i la coordinació necessària per anar totes a la una per la consecució d’un objectiu comú, que no és altra que la consolidació de Catalunya com a referència internacional”, ha assenyalat la directora general de Cultura Digital, Marisol López.

Previsions optimistes

El nou Llibre blanc apunta que el sector va tenir una facturació estimada el 2021 de 660 milions d’euros, un creixement del 20% respecte de 2020, superant en 9 milions les previsions de l’anterior Llibre blanc. A més, el nombre de personal contractat creix fins a les 4.249 persones, un augment del 7,1% en comparació amb el 2020. El percentatge de dones es manté en el 25% (1.062).

Les previsions de futur són optimistes. El sector preveu tancar el 2023 amb una facturació superior als 910 milions d’euros i 5.141 treballadors. En aquesta línia, s’estima un creixement agregat de 16,5% en el període 2021-2025. Així doncs, el 2025 la indústria catalana facturaria 1.216 milions, gairebé el doble que el 2021. En els propers cinc anys també s’espera un creixement agregat de l’11,5% en l’ocupació, de manera que la previsió és que ocupi 6.564 persones el 2025.

El Llibre blanc indica que Catalunya concentra el 50% de la facturació estatal (1.326 milions) i el 48% dels llocs de treball (8.829). A més, les empreses catalanes representen el 26% del total d’estudis.

A Catalunya hi ha 196 companyies dedicades a la creació de videojocs, una xifra per sota de les 200 de l’anterior Llibre blanc. Amb tot, es ressalta el creixement del nombre d’empreses formalment constituïdes.

El document també constata la baixada del nombre d’empreses que facturen menys de 200.000 euros l’any, que ha passat del 57% el 2020 al 50%. El grup d’estudis que facturen entre 200.000 euros i 2 milions puja fins al 28%, i els que facturen entre 2 i 10 milions augmenten fins al 16%. Només l’1% dels estudis instal·lats a Catalunya factura més de 50 milions d’euros l’any.

Pel que fa a la formació, en aquest curs acadèmic 1.358 joves han realitzat formació superior en videojocs. Del total, un 15% han estat dones i un 7% estrangers.

Dèficit de català

L’anglès és l’idioma predominant dels videojocs creats a Catalunya, que arriba al 97%. El castellà es troba en el 91% dels videojocs i el 53% dels estudis ha inclòs el català. Tot i això, el català es troba per sota de l’ús del francès (75%), el rus (66%), l’alemany (63%), el portuguès i l’italià (59%).

Sobre aquesta qüestió, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha admès en una atenció als mitjans que el català pateix una situació d’inferioritat als videojocs en comparació amb altres llengües. Per això, ha dit que la Conselleria està en converses amb les principals empreses creadores per aconseguir que produeixin els jocs en català. “Estem en aquest camí, creiem que ho podem aconseguir”, ha assenyalat, segons informa l’ACN.

Els reptes

Com és habitual en cada edició del Llibre blanc, els estudis han destacat els reptes del sector a Catalunya. El principal, diuen, continua sent el finançament. Així, les empreses reclamen l’existència de beneficis fiscals per atreure treballadors qualificats, tal com passa en altres àmbits. “La dificultat d’obtenir perfils professionals amb experiència és un problema recurrent, com també ho és la retenció del talent als estudis”, han subratllat.

La indústria també necessita poder ser competitiva a l’hora de competir amb les grans empreses per poder atraure talent. “Els salaris i les sinergies, així com mantenir un ecosistema atractiu per a inversors, són algunes de les solucions que es proposen”, detalla l’informe.

Pel que fa als punts forts, es destaca el pol d’atracció de talent i inversió que suposa estar ubicats a Barcelona. També indica que la formació nombrosa i la presència d’un nombre significant de grans i petites empreses ajuda a crear un teixit de col·laboració dins la indústria.

Nou portal dels videojocs a Catalunya

En el marc de l’acte celebrat al Disseny Hub Barcelona, el Departament de Cultura ha estrenat el web videojocscatalans.cat, el primer portal que agrupa tot el contingut, informació i recursos del sector a Catalunya.

El web vol ser una eina útil per diversos perfils de públic: estudiants o persones que volen formar-se o dedicar-se professionalment als videojocs; professionals i empreses que busquen finançament, recursos públics o col·laboracions; i famílies, professionals de l’educació i ciutadania interessada en trobar informació sobre videojocs fets a Catalunya o en català, recursos sobre efectes positius i consum responsable.

videojocscatalans.cat també ofereix notícies actualitzades sobre la indústria, un catàleg d’empreses desenvolupadores locals, i diversos directoris: un sobre l’oferta formativa en videojocs en tots els nivells educatius, un altre sobre mitjans i programes de l’àmbit, i un d’esdeveniments i comunitats gamers. A mes, l’eina recollirà diverses publicacions, notícies, informes i articles sobre l’ecosistema. El web també enllaça amb altres webs temàtiques com el portal de jocs en català VDJOC.

Properament també es podran trobar al web continguts en anglès que proporcionin informació de context a aquelles persones que, a l’estranger, s’interessen pel sector a Catalunya; es vulguin formar en universitats catalanes o desenvolupar-se professionalment aquí, o que tinguin interès en invertir en projectes a Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram