El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat el veto que l’Ajuntament de Barcelona va imposar a la franquícia del museu Hermitage perquè instal·lés una seu al Port. Amb tot, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha deixat clar que el projecte de està “descartat” en el context polític internacional actual, en referència a la invasió de Rússia a Ucraïna.

A més ha anunciat un recurs de cassació per defensar la “legitimitat de l’Ajuntament per tenir un rol protagonista en les decisions sobre què passa al Port”. Bonet també ha afirmat que la sentència mostra “com no s’ha de treballar, des de la imposició”.

Aquest dimecres, després de fer-se pública la resolució del TSJC, Bonet va assegurar que l’equip de govern defensa “tot el contrari” a la “confrontació”, i entén que els projectes de ciutat “s’han de definir des d’una voluntat de consens”, perquè si no es “corre el risc de la judicialització” i de sentències “absolutament adverses per als interessos de la ciutat”.

En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia va dir que la sentència del TSJC “posa en dubte” la capacitat de l’Ajuntament per incidir en les decisions que pren el Port de Barcelona sobre el que hi passa. Per això, va anunciar un recurs de cassació, ja que el govern de l’alcalde Jaume Collboni defensa que l’Ajuntament “té tota la legitimitat per tenir un rol protagonista” en aquest tipus de decisions.

Per altra banda, Laia Bonet va subratlla que la sentència del TSJC s’ha adoptat per tres vots a favor i dos en contra, i va recordar que el Jutjat Contenciós Administratiu va donar la raó al consistori.

En paral·lel, la primera tinenta d’alcaldia ha afirmat que l’equip de govern continuarà treballant per trobar un projecte cultural “adient” que enriqueixi l’oferta cultural de la ciutat, “fent-ho amb el Port i amb consens”.

Sanz defensa la decisió de l’anterior govern

La portaveu de Barcelona en Comú, Janet Sanz, va assegurar que estan “tranquils” amb les decisions que van prendre sobre l’Hermitage quan lideraven el govern municipal, i va assegurar que l’actuació va ser “absolutament legal”, “correcta”, i “la que tocava per defensar els interessos de Barcelona i l’interès públic a la mateixa ciutat”.

En declaracions als periodistes, Sanz va recordar que, en el seu moment, van arribar a un acord amb el Port de Barcelona pel qual el consistori “es reservava el dret a decidir quins eren els millors usos per a una parcel·la qualificada de cultural”. I, davant la proposta de l’Hermitage, van encarregar una sèrie d’informes a experts de diversos sectors, la conclusió dels quals va ser que “no era una bona proposta”.

Sanz va defensar que “des de la ciutat no podíem fer altra cosa que tenir en compte aquests informes i prendre la decisió que aquest projecte no havia de desenvolupar-se, que era el que ens permetia la normativa urbanística”.

A més, la portaveu de Barcelona en Comú valora com una “bona notícia” que el govern de Jaume Collboni hagi anunciat que recorrerà contra la decisió del TSJC, i confia que el Tribunal Suprem avali els dos vots particulars d’aquesta darrera resolució, així com la sentència del Jutjat que donava la raó a l’actuació municipal.

L’Ajuntament de BCN no autoritza el projecte del Museu Hermitage
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram