La davallada d’ingressos per la caiguda de l’ocupació, l’augment de l’IVA de les entrades al 21% i la previsible retallada en la subvenció del Departament de Cultura han posat contra les cordes el Teatre Nacional de Catalunya, que des del setembre ja genera números vermells. Per això, el consell d’administració s’està plantejant diverses mesures dràstiques per evitar el dèficit.

Una de les possibilitats és el tancament de la Sala Tallers, cosa que afectaria de ple el projecte T6 de creació textual contemporània. Una altra és l’aplicació d’un expedient de regulació d’ocupació als treballadors.

S’estudien totes les mesures possibles

Aquest dilluns, Ferran Mascarell, ha assegurat que el consell d’administració del Nacional està estudiant “totes les mesures possibles” per tal de tancar l’any sense dèficit, segons ha afirmat en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio.

Amb tot, el conseller no ha confirmat ni desmentit que les solucions que hi ha sobre la taula incloguin el tancament de la Sala Tallers i un ERO. “Fa uns anys, el dèficit del TNC els podia assumir la Generalitat, però ara no ho podem fer”, ha remarcat Mascarell.

Per la seva part, el director Sergi Belbel (que al juliol serà substituït per Xavier Albertí), sí ha admès que el tancament de la sala és una de les opcions, però ha dit entendre que, de produir-se, aquest seria “provisional”.

“Des del TNC som conscients de la situació tan difícil que viu el país i estem intentant arreglar sense perjudicar molt els artistes que estaven compromesos d’aquí fins al juny”, ha afegit en declaracions a El món a RAC1.

A més, l’encara director, malgrat no voler atribuir la davallada de públic únicament a l’augment de l’IVA al 21%, sí ha destacat que “hi ha un abans i un després” des de la seva implantació.

Protesta polèmica dels treballadors

Aquest diumenge, el comitè d’empresa del TNC va decidir protestar contra el “desmantellament de la cultura catalana” advertint que faria “ús preferent” del castellà, segons indicava en un cartell penjat al teatre. Després de les crítiques rebudes a les xarxes socials, alguns treballadors se’n van desmarcar.

Finalment, aquest dilluns, el comitè d’empresa ha rectificat retirant la mesura i ha explicat que la mesura no havia estat consensuada en assemblea per tota la plantilla, sinó que havia estat una decisió “unilateral” del mateix comitè.

Una de les veus crítiques ha estat la de Mascarell, a qui li ha semblat “molt malament” la protesta. “El català ha estat un objecte de lluita de molta gent, i no estic d’acord amb la protesta d’alguns treballadors parlant castellà”, ha remarcat el conseller.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram