El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el de Justícia, Germà Gordó, han formalitzat aquest dimarts un acord per fomentar el valor de la cultura entre les persones privades de llibertat a través del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) i del Teatre Nacional de Catalunya. L’objectiu principal és establir un marc general de col·laboració entre les parts que permeti dur a terme conjuntament activitats dirigides al foment de l’ocupació i la formació professional dels reclusos en l’àmbit de les arts escèniques i la cultura.

Els departaments de Justícia i Cultura expliquen en un comunicat que, si bé el model penitenciari català ja compta amb múltiples programes de caire cultural com a eina de rehabilitació i tractament, amb aquest conveni es vol avançar en la integració dels valors de la cultura també en la faceta sociolaboral que impulsa el CIRE entre els interns, vinculant els aspectes professionals al món teatral.

En aquest sentit, es destaca que la cultura és un “eix vertebrador fonamental” per a la cohesió social i que, en particular les arts escèniques, faciliten el sentiment de pertànyer a un col·lectiu. “Aquest acord és un pas endavant per aconseguir que la cultura i la justícia social siguin enteses com un binomi indissociable”, remarca el comunicat.

L’acord s’emmarca en el Projecte Social del TNC, el qual busca apropar la cultura i les arts escèniques a la ciutadania. Entre els projectes que fomenta hi ha: el programa Apropa Cultura, a través del qual els centres socials vinculats que treballen amb persones en risc d’exclusió social puguin assistir a la programació habitual dels espectacles del TNC a un preu especial; i Deslimita’m, en col·laboració amb Fundació La Roda i l’Associació ImpactaT intervencions teatrals, pel qual s’ofereix a joves en risc d’exclusió la possibilitat d’assistir a assajos i mantenir un intercanvi d’impressions amb l’equip artístic, així com l’acompanyament d’una mirada professional als seus processos de creació.

A banda, el TNC també ofereix sessions especials adaptades per a persones amb discapacitat sensorials en col·laboració amb la Fundació ONCE, Aptent i la Fundació Vodafone. Finalment, l’equipament dóna de la recaptació de l’espectacle inaugural de cada temporada a accions que s’implementen en programes per tal que el teatre pugui ser utilitzat en els centres socials com una eina terapèutica i de reinserció.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram