Foto: Sílvia Poch

El Teatre Lliure ha posat en marxa un espai digital que permet accedir al seu patrimoni cultural. L’Arxiu Lliure inclou un conjunt de 60.000 documents corresponents a més de 2.000 espectacles i actes: fotografies, programes de mà, programes artístics, cartells, reculls de premsa, col·leccions d’objectes, fons sonors, plànols, vídeos, entrevistes, músiques i anècdotes.

L’Arxiu Lliure s’ha estrenat amb documentació des de 1976 (quan es va fundar el Teatre) fins al 2019, però anirà creixent cada nova temporada i s’actualitzarà amb noves dades i materials. Pot ser consultat amb finalitats pedagògiques, acadèmiques i/o culturals.

Tot el material està organitzat en nou grans blocs: produccions; persones; dramatúrgies; escenografies; fotografies; documents; col·leccionables; multimèdia, i premsa.

A través de la nova plataforma es pot consultar gairebé tot el material que conserva la institució, però l’accés als documents depèn del tipus de drets als quals estan subjectes. Així doncs, alguns es poden veure directament, mentre d’altres són accessibles sota demanda.

L’Arxiu Lliure també compta amb un lloc físic a la seu de Montjuïc, amb una mostra de la documentació que es pot trobar a la plataforma digital. L’espai al públic cada dilluns per fer consultes, aportar dades o participar en la catalogació de retrats, i a partir de la temporada que ve tindrà una programació pròpia.

Preservació del patrimoni

La voluntat del projecte és preservar i donar a conèixer els testimonis artístics de la trajectòria de la institució, atorgar-los valor històric, i ser font d’inspiració tant per a la recerca com per a la creació.

El director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel Bayod, destaca que l’arxiu “retornarà a la societat el valuós patrimoni cultural d’arts escèniques que hem custodiat durant 46 anys i que continuarem cuidant i ampliant en el futur”.

Anabel de la Paz, responsable d’arxiu, biblioteca i patrimoni del Lliure, ha estat l’encarregada d’estudiar, tractar i catalogar tota la documentació. El projecte es va iniciar el 2020 amb l’ajut d’un Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) gestionat per la Generalitat.

“Fins ara hem posat ordre a tot el passat i ara intentarem investigar noves maneres de documentar les noves produccions i activitat del teatre. Tenim en el punt de mira les noves tendències en presentació de dades”, assenyala De la Paz.

“Hem fet un treball immens de recopilar, entrellaçar i treballar les dades i tenim un corpus de coneixement preparat que ens permetrà jugar amb elles: geolocalitzar les gires, interrelacionar els professionals que han treballat conjuntament, agrupar quins són els títols i temes que més es repeteixen o fer cerques per expressió facial, per exemple”, explica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram