La possibilitat que el Govern espanyol incrementi l’IVA reduït dels productes culturals continua provocant reaccions. Un dia després que el Cercle de Cultura fes una crida al sector i a les administracions per evitar el seu augment, ara ha estat el sector teatral el que ha mostrat la seva “més profunda preocupació” per una mesura que consideren que “alteraria molt negativament el fràgil equilibri” de la seva activitat, motiu pel qual demanen que es continuï amb un IVA protegit que faciliti “la màxima proximitat” de la ciutadania a les arts escèniques en particular i a la cultura en general.

En un comunicat, la Federació Estatal d’Associacions d’Empreses de Teatre i Dansa (FAETEDA) –de la que formen part l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE)– adverteix que augmentar l’IVA suposarà “inevitablement” un increment del preu de les entrades, amb la qual cosa en dificultarà l’accés, disminuirà el seu consum, i “afectarà directament” al nombre de treballadors del sector i provocarà un “més que segur” tancament d’empreses i teatres.

Un sector en recessió

La Federació, en la línia dels arguments del Cercle de Cultura, assegura amb “rotunditat” que la xifra que es pogués recaptar amb l’increment de l’IVA serà inferior a les “repercussions negatives” sobre el conjunt de l’economia del sector. A més, afegeix que també farà incrementar la “distància cultural” respecte a països de l’entorn que sí protegeixen la cultura amb impostos reduïts.

En el comunicat, la FAETEDA remarca que el teatre de l’Estat mou anualment uns 250 milions d’euros i dóna feina a unes 20.000 persones, però que com a conseqüència de la crisi el consum teatral ha entrat en una “important recessió” que afecta al nombre d’espectadors i al preu de les entrades, i conseqüentment a la viabilitat econòmica de les produccions. La Federació també recorda que, conjuntament amb la resta de sectors de l’àmbit cultual, el teatre ha patit “importants” retallades pressupostàries públiques, a banda de la disminució de les programacions municipals, que situa en un 50%.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram