La Federació Estatal d’Associacions d’Empreses de Teatre i Dansa (FAETEDA) ha lamentat que el teatre s’hagi vist novament afectat per una legislació que no té en compte les particularitats del sector. En aquest cas fa referència a la llei antitabac, que segons l’entitat no té en compte que dins les sales de teatre s’hi produeix una representació d’una obra artística en la qual pot haver-hi un personatge que el seu paper exigeixi que fumi.

La FAETEDA subratlla l’imperatiu de què el personatge requereix fumar, ja que l’actor ha acceptat el paper amb totes les seves característiques: ha de fumar o fer veure que fuma, sense empassar-se el fum. Es tracta d’una singularitat que no passa en cap altre àmbit. La FAETEDA recorda que la llei prohibeix fumar a “tots aquells que ho fan per plaer” per protegir la salut i per respecte per als no fumadors. Una circumstància que no té res a veure amb les obres de teatre, que no s’escriuen pensant si l’actor li vindrà de gust fumar, o no.

Així, amb l’aplicació literal de la llei, afegeix la FAETEDA en un comunicat, “es posa en qüestió la llibertat creativa de l’autor i director de teatre i cinema” ja que amb l’aplicació estricta de la llei no es podrà fumar ni sobre un escenari ni durant un rodatge. “Òbviament el legislador no ha pretès aquest efecte absurd, simplement se n’ha oblidat de les arts escèniques”, conclou el text que la FAETEDA ha remès als mitjans de comunicació. Igualment es pregunta si “costava tant” afegir una disposició addicional a la llei que tingués en compte les particularitats de sectors com el del teatre.

Per tot, la FAETEDA emplaça a l’Administració a arreglar la problemàtica creada i s’ofereix a donar la màxima col·laboració. Aquesta polèmica sorgeix arran de la denúncia d’un espectador contra el musical Hair per vulneració de la llei antitabac, ja que els actors fumen a sobre de l’escenari, tot i que es tracta d’una barreja de marialluïsa, alfàbrega i fulla de noguera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram