La Cambra del Llibre de Catalunya ha acordat posposar les parades i les signatures d’autors al carrer de la diada de Sant Jordi, i celebrar el dia del llibre més endavant, abans de l’estiu, en una data per determinar en funció de l’evolució de la crisi generada pel coronavirus.

En el cas que el 23 d’abril les autoritats sanitàries ja haguessin aixecat el tancament de les llibreries, el sector no renuncia a celebrar un Sant Jordi “redimensionat i adaptat” a les circumstàncies del moment, tot i admetre que “no seria possible organitzar-lo” amb parades i signatures al carrer.

“El món del llibre està patint una de les crisis més greus i agudes dels darrers anys que està afectant tota la cadena de valor del sector”, assenyala en un comunicat la Cambra, integrada pel Gremi d’Editors, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions, i el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica.

Impacte d’uns 200 milions

La institució estima que l’impacte de la crisi del coronavirus pel conjunt del sector a Catalunya –si les mesures de restricció de moviments no s’allarguen més enllà de Setmana Santa–podria arribar a afectar un terç de la facturació de l’any, equivalent a l’activitat econòmica del quadrimestre març-juny. Si a això s’hi afegeix l’efecte de la crisi a l’Amèrica Llatina, que està repercutint en les exportacions dels editors, calcula que la suma total se situaria en uns 200 milions d’euros.

La Cambra del Llibre explica que ha fet arribar a les diferents administracions un paquet de “mesures puntuals i estructurals” per encarar una situació que “està posant en perill la continuïtat de l’ecosistema editorial a Catalunya”, del qual recalca que té “una delicada fragilitat financera donada la seva atomització”.

Les principals mesures que s’han proposat estan en la línia de fer front “de manera urgent” a la necessitat de liquiditat de moltes de les empreses que formen part del teixit industrial del món del llibre. També s’ha proposat a la Generalitat que els 13 milions d’euros que està previst destinar de més al Departament de Cultura en els pressupostos de 2020 es destinin directament a pal·liar els efectes del coronavirus en el sector.

Paral·lelament s’ha demanat a les administracions públiques mesures que, un cop acabada la crisi del coronavirus, permetin incentivar la lectura, fomentar l’accés a les llibreries, ampliar les dotacions per biblioteques i incrementar els ajuts a la internacionalització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram