Integrants del projecte ALICE amb productors, representants de l’ICEC, TV3 i PROA (foto: Mar Vila /ACN).

El sector de l’animació català s’ha embarcat en un projecte europeu de cooperació interregional, anomenat projecte ALICE, que busca fomentar el creixement de les petites i mitjanes empreses dedicades a l’animació. Hi participen institucions i organismes públics i privats de regions de Polònia, França, Itàlia, Eslovàquia, Bèlgica i Polònia. Catalunya hi participa a través de la Federació de Productors Audiovisuals (PROA).

El projecte busca donar visibilitat a l’animació catalana a Europa, cohesionar els agents del sector, servir d’espai de diàleg per identificar solucions i afavorir el camí per a projectes de col·laboració entre regions europees. Abans de la presentació de la iniciativa aquest dijous, s’ha celebrat la primera reunió del programa amb productors, TV3 i l’ICEC per trobar sortides al talent de l’animació audiovisual.

“Tenim creadors molt reconeguts que treballen en produccions de fora perquè no tenim prou indústria per absorbir tots els professionals d’aquí”, ha dit el president de l’associació d’animació ProAnimats i vicepresident d’animació de PROA, Iván Agenjo.

L’accés al finançament ha estat, i és, el principal problema de les pimes que treballen en el sector, un àmbit que a Catalunya “ha estat sempre punter dins del territori espanyol”, assegura Agenjo, especialment en la producció de sèries. “La multiplicitat de finestres, el consum fragmentat, implica que el finançament es fa més complicat perquè has de posar d’acord a més actors per poder tirar endavant els projectes”, ha analitzat el productor.

El projecte ALICE ha de facilitar, doncs, el finançament de produccions, així com millorar la formació i retenir el talent. Més del 70% dels projectes que es duen a terme a Catalunya són coproduccions. “Anar a coproduir a fora és una necessitat a dia d’avui”, explica Agenjo, qui confia que el projecte ALICE afavoreixi aquest ecosistema.

A través de l’associació PROA, Catalunya es converteix en soci durant dos anys (més un any d’implementació) del programa ALICE (Lliga d’Animació per Augmentar la Cooperació a Europa). Oficialment va començar l’1 d’agost amb una reunió a Bèlgica, i a Barcelona no s’ha presentat fins aquest dijous, dia en què s’ha celebrat la primera reunió entre productors, TV3 i el Departament de Cultura, a través de l’ICEC.

Aquesta reunió forma part de la primera fase del projecte, referent al finançament i la normativa legal. “Hem parlat amb els dos agents a nivell regional que tenen pes en aquestes decisions, i hem convingut a fer una radiografia del sector i aportar mesures”, ha apuntat el productor. Un dels aspectes a tractar és l’articulació de la normativa del sector perquè sigui compatible amb la resta de socis europeus.

La segona fase abordarà l’emprenedoria i la formació, per això s’han convidat aquest dijous escoles. La tercera fase consisteix en la promoció i la distribució de les audiències, i com maximitzar-les, i l’última fase s’enfocarà en el tema tècnic i la construcció de la indústria en clúster.

El projecte està finançat en un 75% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El soci líder és Wallimage (Valònia, Bèlgica), seguit de Pictanovo (Alts de França), PROA (Catalunya), la Regió de Pulla (Itàlia), el Ministeri de Cultura d’Eslovàquia, i l’Agència de Desenvolupament Regional de Rzeszow (Polònia).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram