La comissió mixta que estudia un nou model de finançament per al cinema, formada per l’administració estatal i agents del sector cinematogràfic i de l’audiovisual, ha aprovat un document on s’estableixen una sèrie de mesures sobre ajuts directes i incentius fiscals.

Així, el text contempla augmentar almenys al 25% els incentius fiscals a la producció (actualment del 18%), reduir l’IVA del cinema, crear un vehicle jurídic per facilitar la inversió, establir un incentiu per a la digitalització de les sales, i vehicular la discriminació positiva dels projectes realitzat per dones.

Les conclusions són el resultat de la tasca realitzada per dos grups de treball, un sobre els ajuts directes, i l’altre sobre incentius fiscals. Ara el document serà remès al Govern espanyol perquè el posi en pràctica.

Ajuts directes

La comissió assenyala que cal trobar un “sistema sostenible” que garanteixi la consolidació d’una indústria “sòlida” i que permeti una cinematografia “variada” i “plural” on convisquin des de les produccions més petites a les de grans pressupostos. Per fer-ho possible, considera necessari implantar els següents punts:

  • Instaurar un sistema mixt que combini incentius fiscals i suports directes de manera equilibrada.
  • Establir un període transitori que impedeixi situacions “d’inseguretat i brusquedats” per a les empreses.
  • Ajuts basats en dos esquemes: un de selectiu, independent i professionalitzat que premiï la qualitat artística dels projectes, i un altre automàtic que sigui objectiu i universal. En ambdós casos, els ajuts es donarien de manera anticipada per a projetes no realitzats.
  • Establiment d’un sistema de punts i una nota de tall, així com clàusules de territorialització.
  • Reduir i agilitzar els terminis de tramitació, i aplicar de criteris clars, reduint al màxim el marge d’interpretació de les normes.

Incentius fiscals

En aquest àmbit, la comissió mixta ha acordat els següents punts:

  • Millorar el percentatge de deducció existent, almenys al 25%, i introduir canvis per facilitar la inversió en el sector cinematogràfic i audiovisual per als qui no són productors.
  • Crear un vehicle jurídic ad hoc per facilitar la inversió que superi les dificultats que planteja la inversió a través de les AIE.
  • Implementar mecanismes de control perquè les inversions deixin empremta industrial, com ara un “test cultural” i un límit màxim per projecte.
  • Discriminació positiva per als projectes dirigits, escrits i produïts per dones i per als equips amb participació paritària d’homes i dones.
  • Fomentar els incentius com a vehicle per atraure rodatges estrangers i per a l’impuls dels treballs de postproducció.
  • Dissenyar un incentiu específic per recolzar la digitalització i la innovació a les sales d’exhibició, i per revitalitzar les sales de municipis amb poca població.
  • Incentivar l’exhibició de pel·lícules en versió original.
  • Reduir el tipus impositiu de l’IVA per al cinema.

En les seves conclusions, la comissió mixta també aposta pel desenvolupament de polítiques de foment de l’educació audiovisual i el respecte a la propietat intel·lectual en l’ensenyament reglat, així com la formació de públics; la reflexió sobre possibles fonts de finançament del Fons de Protecció a la Cinematografia; l’estudi d’altres propostes respecte l’ordenació del mercat pel que fa a distribució i exhibició; i la coordinació i posada en comú de polítiques cinematogràfiques de les comunitats autònomes i l’Estat. Sobre aquest últim punt, la Conferència Sectorial de Cultura ha aprovat la creació d’un grup de treball permanent per impulsar la comunicació i la cooperació entre ambdues parts.

En la comissió mixta, presidida per José María Lassalle, secretari d’Estat de Cultura, hi estan representats els ministeris de Cultura, Presidència, Economia, Hisenda i Indústria, així com la FAPAE, l’Acadèmia del Cine Espanyol, FEDICINE, FECE, CIMA, AEC, PROA, el Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, TVE, la FORTA, Prisa, UTECA, Ono i Conecta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram