Fins fa poc, el MNAC posseïa alguns fragments del Retaule de Sant Miquel i Sant Pere, obra de Jaume Cirera i Bernat Despuig, originari de l’església de la Seu d’Urgell. Ara, poc més de 100 anys després, ja pot mostrar-lo sencer. Les nou peces que faltaven, adquirides per 600.000 euros pel Ministeri de Cultura a un col·leccionista belga i dipositades al MNAC, es van presentar aquest dimarts.

El mateix dia es va presentar una altra adquisició per a la seva col·lecció permanent d’art gòtic: el Retaule de Sant Miquel Arcàngel de Joan Mates, adquirit també pel Ministeri, en aquest cas per 650.000 euros a una col·lecció particular catalana.

El Retaule de Sant Miquel i Sant Pere, datat al voltant del 1433, té 6 metres d’alçada i 5 d’amplada i és el més gran del museu, per la qual cosa s’ha hagut d’instal·lar a la sala del gòtic amb més altura. Amb tot, encara hi falta una peça: el bancal o predel·la, del Museu Nacional de San Carlos de Mèxic, que no hauria estat pintada per Cirera i Despuig, i que des del MNAC reconeixen que serà difícil d’incorporar, tot i que s’intentarà un préstec temporal.

Per la seva part, el Retaule de Sant Miquel és una de les obres més significatives de Joan Mates, creada al primer quart del segle XV, i procedeix de l’ermita de Santa Maria de Penafel, a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès). Tot i que el MNAC ja custodia altres obres seves, aquest és el primer retaule complet de què disposa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram