El Gremi de Llibreters i la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona han posat en marxa el projecte Hieronymus, amb el qual volen impulsar una reconversió del món del llibre. L’objectiu és identificar els problemes que afecten el sector, preveure l’escenari de futur i disposar d’elements suficients per aconseguir millorar-ne l’eficiència i efectivitat. Hieronymus també vol potenciar els punts forts del sector, com ara la capilaritat territorial, la proximitat i el tracte de qualitat amb la gent.
El projecte, presentat en el marc de la fira Liber, té el suport d’editors, distribuïdors, llibreries i biblioteques, i aspira a comptar també amb el d’agents literaris, autors, traductors i els propis lectors.
El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, defensa que “és un bon moment a nivell socioeconòmic per agafar un punt de pausa i fer una anàlisi professional i cultural del sector”. L’objectiu, diu, és “obrir un debat el més ampli possible, no amb la voluntat de donar receptes màgiques, sinó perquè sorgeixin propostes que ens permetin identificar el que ja fem bé i les coses que es poden reconduir i millorar”.
Per la seva part, el degà de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB, Ernest Abadal, assegura que acullen amb molt d’interès la iniciativa. “Pensem que és una oportunitat excel·lent de recollir de manera rigorosa, sistemàtica i consensuada una sèrie de propostes pràctiques que puguin millorar el funcionament de la cadena de valor del llibre”.
Abadal remarca que cal adaptar-se als canvis i novetats de tota mena que afecten el món del llibre i la lectura. “Convé que aquest mercat es repensi i s’actualitzi en la seva totalitat i en cadascuna de les seves parts, sense a prioris, per tal que aquesta reflexió ajudi les institucions i els mateixos agents implicats a fer més eficaç i eficient el seu funcionament”, ha afegit.
Tres fases
Els impulsors de Hieronymus han dividit el projecte en tres fases per tal de recollir el màxim d’informació possible, gestionar-la i analitzar-la, i extreure’n unes conclusions que es puguin aplicar de forma pràctica per reconvertir i millorar el sector del llibre.
En la primera fase, que ja ha començat, es crearan les comissions consultives que treballaran els continguts. També s’han de definir les enquestes i els qüestionaris per tal de compilar la informació. En un primer moment, les enquestes seran accessibles a qualsevol persona interessada en aportar la seva opinió, des de lectors fins a professionals del sector.
La segona fase inclourà la recollida i una primera anàlisi quantitativa de la informació de les enquestes, i l’enviament de qüestionaris més específics a una extensa selecció de professionals del món del llibre per aprofundir en temes detectats o introduir nous temes a debatre. L’objectiu és tenir definida aquesta segona fase com a màxim el juny de 2017.
Finalment, la tercera fase de Hieronymus es basarà en analitzar tota la informació i extreure’n les conclusions pertinents. Per fer-ho, s’organitzaran unes jornades de treball que acabaran de definir i aprovar les propostes de reconversió definitives, les quals estan previstes per al darrer trimestre del 2017.