El conseller de Cultura, Santi Vila; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el vicepresident tercer de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, han signat aquest divendres el conveni per impulsar el nou Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona (nom provisional).

L’equipament tindrà dues seus: la de l’actual Museu d’Art de Girona i la Casa Pastors (antiga Audiència Provincial), cedida per la Generalitat a l’Ajuntament fa un parell d’anys. L’objectiu és que disposi d’un discurs continu de l’art català, des del romànic fins a la contemporaneïtat.

L’acord entre les tres parts preveu destinar al projecte una inversió de 4,4 milions d’euros en quatre anys: 2 milions aportats per la Diputació; 1,2 pel Departament de Cultura, i els restants 1,2 milions per l’Ajuntament.

El projecte museístic

El projecte museístic es vincula al Museu d’Art de Girona (gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural), conformant un únic centre amb dues seus ben diferenciades. D’altra banda, la proposta permet destinar el màxim d’espais de Casa Pastors a la funció expositiva i a les activitats i, al mateix temps, mancomunar els programes de difusió, els serveis complementaris i les funcions de gestió entre les dues seus.

El nou museu de Casa Pastors permetrà, per primera vegada a Girona, mostrar àmplia i permanentment les col·leccions d’art modern i contemporani en un únic espai, centrat majoritàriament a explicar l’art català del segle XX, des de les primeres avantguardes fins a l’actualitat.

L’actual Museu d’Art de Girona, amb importants fons d’art del Bisbat i de la Diputació de Girona, té un abast cronològic ampli que arriba fins a la contemporaneïtat, si bé està limitat per l’espai físic de l’edifici i per la seva exposició permanent, que finalitza a primers del segle XX.

Així doncs, la nova seu permetrà enllaçar amb aquest relat i abordar de manera àmplia l’art català dels segles XX i XXI, amb una mirada especial als moviments artístics i al fenomen i el paper de la crítica en la configuració de la modernitat artística, i amb una mirada més transversal i conceptual, que doni peu a introduir totes les arts i incloure l’arquitectura, el disseny o la fotografia, però també la música, la dansa, el teatre o la literatura.

La base de l’exposició permanent a l’antiga Audiència Provincial serà la col·lecció d’art de Rafael Santos Torroella, però no l’única. La suma i gestió conjunta de les col·leccions d’art procedents de les diferents administracions i institucions –Generalitat, Diputació, Ajuntament i Bisbat– permetrà completar el relat de l’art contemporani. També s’ampliarà el ventall amb altres incorporacions procedents de col·leccions privades i publiques.

L’espai de Casa Pastors es vol configurar com un centre capaç de tenir un rol nacional en el panorama museístic català en l’àmbit de l’art modern i contemporani, amb vincles futurs clars i definits amb el MNAC i el MACBA.

Projecte arquitectònic

En el darrer mes, les diverses institucions implicades, sota la coordinació de l’actual Museu d’Art de Girona, han revisat les bases museològiques del projecte inicial de Casa Pastors i han treballat en la redacció del programa arquitectònic i funcional del nou equipament. Alhora, s’han redactat i definit les bases i plecs tècnics del concurs d’arquitectura que està previst que es convoqui els pròxims dies.

El concurs es farà a través de la delegació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona, el qual s’encarregarà d’impulsar la participació de diferents equips tècnics. Cadascun dels participants haurà de presentar un projecte bàsic que ordeni el programa funcional i resolgui les intervencions a practicar en l’edifici per adequar-lo a la funció de museu. D’aquí a quatre mesos, un jurat d’experts decidirà la millor proposta i el millor plantejament.

Com a criteris generals, s’ha acordat una intervenció orientada a rehabilitar i adequar totes les plantes i espais que conformen l’antiga Audiència Provincial, amb una organització funcional d’acord amb el programa arquitectònic del pla museològic elaborat per la direcció del Museu d’Art de Girona. I en el futur, encaixar-ho amb el projecte museogràfic de l’exposició permanent, que té com a objectiu destinar el màxim d’espai a la presentació permanent i temporal, i facilitar la distribució més correcta del programa funcional per garantir uns accessos i una circulació adequats, tant de públic com d’obres, així com aplicar la normativa de seguretat, accessibilitat i ús públic vigent i els criteris de sostenibilitat i d’eficiència.

En els propers mesos s’estudiarà i es debatrà el model de gestió, així com el nom definitiu del nou equipament i el seu encaix en un futur pla de museus de Girona. Alhora, es continuarà treballant en els programes i plans necessaris sobre les col·leccions, la difusió, els públics, les activitats o la programació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram