Museu de Maricel de Sitges.

L’Institut Català de la Salut amb la col·laboració del Departament de Cultura impulsa Recuperart-19, una proposta dirigida al col·lectiu sanitari basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora del benestar emocional. L’objectiu és oferir recursos als professionals i afavorir efectes positius en el seu estat anímic per afrontar les possibles seqüeles emocionals que els hagi pogut deixar la crisi sanitària generada pel coronavirus.

La iniciativa ha estat plantejada tenint en compte les característiques particulars del col·lectiu sanitari pel que fa a l’autopercepció de salut i necessitat d’autocura. Així, el programa busca complementar l’actual oferta de suport psicològic i emocional que ofereix l’ICS mitjançant una activitat de tipus comunitari fora de l’àmbit assistencial formal.

En un primer desplegament hi participen 16 museus de totes les regions sanitàries i està previst que el nombre s’incrementi un cop avaluada la primera fase. El programa forma part de l’estratègia d’Arts en Salut de l’ICS i es podrà realitzar a partir de la primera setmana de juliol.

El projecte està concebut per realitzar-se de forma individual i autònoma i se centra en la prevenció i gestió de possibles quadres d’ansietat, depressió o manifestacions d’estrès posttraumàtic associats a l’activitat professional del col·lectiu durant la crisi del coronavirus. La participació és anònima i gratuïta.

Recuperart-19 es basa en la proposta de diferents activitats seqüencials sustentades en un quadern d’artista amb textos, pautes, consells i propostes que s’entregarà a l’accedir al museu i que tindrà diferents utilitats durant tot el recorregut.

Els equipaments que participen són el Museu de l’Empordà de Figueres, el Museu d’Art de Cerdanyola, el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu de L’Hospitalet, el Museu Pau Casals del Vendrell, el Museu de Tortosa Històric i Arqueològic de les Terres de l’Ebre, el Museu Episcopal de Vic, el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Centre d’Art La Panera de Lleida, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu d’Esterri d’Àneu, el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, el Museu d’Art de Girona, el Museu de la Garrotxa d’Olot, i el Museus de Sitges.