Natàlia Garriga i Manuel Borja-Villel, en la presentació del programa [foto: Departament de Cultura].

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el director del programa temporal d’assessorament museístic, Manuel Borja-Villel, han presentat el programa Museu habitat per reflexionar sobre el seu futur i transformació.

El projecte prendrà forma a través d’una sèrie d’activitats, exposicions i intervencions artístiques que tindran lloc entre 2024 i 2026. Implicarà especialistes locals i internacionals, provinents de diferents camps de la cultura (museòlegs, gestors, artistes, comissaris, pensadors), col·lectius socials i altres xarxes d’agents públics.

“El Pla de Museus de Catalunya ja ens indica, des del 2017, que en el segle XXI aquests equipaments han de ser socials, i fa temps que els nostres museus de tot el país així ho conceben i treballen en aquesta línia”, ha assenyalat Garriga en la presentació.

La voluntat del programa no és la d’oferir tesis concloents, sinó que es concep com un intent d’acompanyar el debat sobre el paper del museu en la societat actual, els seus reptes i les seves aspiracions.

Museu habitat tindrà com a resultat final un corpus ple d’aportacions diverses fruit de la participació dels professionals del sector, col·lectius socials i agents públics. Aquestes conclusions finals seran públiques i estaran a l’abast de tota la ciutadania.

Investigació militant

“En les darreres èpoques, el debat al voltant dels públics, de les col·leccions i dels processos de descolonització són habituals en el món de l’art i del museus. Però, si no van acompanyats d’un qüestionament de les nostres estructures institucionals, corren el risc de convertir-se en mers gestos retòrics. D’aquí la necessitat de replantejar els models museístics amb què operem per obrir-los a noves formes de pensament i d’acció”, ha assenyalat Manuel Borja-Villel.

L’objectiu, tant del conjunt de mostres com de les altres intervencions artístiques i activitats programades, és generar un debat entorn al ‘museu’ i sobre els dispositius i les narratives que han estat hegemònics des del segle XVIII en el camp museístic.

La voluntat del programa també és promoure altres formes de participació artística i ciutadana. “En aquest procés, serà fonamental el concepte d’’investigació militant’: una praxi que busca construir, amb i des de les persones i els moviments socials, una forma d’acció el propòsit de la qual no és interpretar ni afirmar el món, sinó transformar-lo”, ha explicat Borja-Villel.

Una gran exposició i dos congressos

Les activitats començaran aquest juny amb accions i tallers de debat mobilitzats per diversos col·lectius. El programa inclourà conferències, arts en viu i cinema, entre altres formats.

Museu habitat comptarà amb una gran exposició que tindrà lloc simultàniament als nous Tinglados del Port Vell de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona i el Palau Moja. Cadascun d’aquests espais abordarà un dels temes d’anàlisi centrals per a la concepció d’un nou model de museu, com ara les fronteres, la redistribució, la memòria i l’arxiu, i la industrialització i la colonialitat.

A part, hi haurà més assajos expositius que tindran lloc tant en espais de Barcelona com de la resta del país.

El programa oferirà dos congressos: el primer tindrà lloc entre el 26 i el 28 de novembre de 2024, i servirà per situar el debat i compartir idees i propostes; el segon, previst per al juny de 2025, actuarà com a conclusió del projecte.

També es crearà la col·lecció de publicacions Museu habitat, que en les seves pàgines recolliran propostes, documents i testimonis que, des de diverses posicions, repensen el paper del museu al segle XXI a partir de la realitat de Catalunya i en relació amb altres contextos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram