Església de Climent de Taüll en 3D.

En el seu primer any en funcionament, el programa Giravolt de digitalització del patrimoni cultural català ha realitzat 200 digitalitzacions 3D amb la participació d’una quarantena d’entitats. En aquest any, el projecte impulsat pel Departament de Cultura s’ha centrat a ampliar el corpus digital de patrimoni cultural català publicat a internet, ala formació de professionals, i activitats amb el sector de l’educació.

Un dels principals objectius de la Conselleria amb Giravolt és difondre en el sector del patrimoni cultural el coneixement i la utilització de les tecnologies 3D, des de la seva aplicació a la conservació i la restauració, fins a la investigació, la difusió o la creació cultural contemporània; en concret, entre el personal tècnic de patrimoni, perquè conegui la tecnologia i pugui aplicar-la a la seva tasca professional.

Des del seu inici, del projecte s’ha establert col·laboracions amb més de 40 institucions culturals i educatives catalanes, i s’han realitzat cinc sessions formatives en diferents entorns.

Publicacions

El programa Giravolt ha publicat més de 160 models a la plataforma internacional Sketchfab de contingut 3D en línea, i n’hi ha una cinquantena més en preparació. La difusió d’aquests models 3D a través d’aquesta plataforma i de les xarxes socials de Patrimoni Cultural, ha comportat un increment notable de seguidors (de 91 a 458) i de visites (de 8.000 a 55.000). A més, diversos models 3D de Giravolt han estat seleccionats per Sketchfab entre els millors exemples de patrimoni cultural.

El Departament de Cultura explica que el valor afegit en la divulgació dels models 3D a través de la plataforma Sketchfab és que “s’han enriquit amb continguts textuals i enllaços que permeten fer un recorregut guiat per la història i les característiques de les peces en un exercici d’storytelling”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram