La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha posat en marxa el projecte Escolarts amb l’objectiu d’impulsar l’expressió artística de l’alumnat de primària a través de quatre programes: dos ja existents, el de música i dansa; un que es recupera, el de ràdio, i un de nou, el de teatre.

Els centres educatius públics interessats a participar aquest curs 2022-2023 poden consultar els detalls de cada programa al web. El termini per presentar sol·licituds finalitza el 26 d’octubre.

“El desenvolupament de l’expressió artística és un element clau en la formació del nostre alumnat i el seu creixement personal i, per això, apostem des de la Conselleria per Escolarts, un programa dissenyat per a generar situacions d’aprenentatge vinculades a les arts i que desenvolupen les competències comunicatives orals, alhora que fomenten la inclusió en atendre la diversitat”, assenyala la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, Reis Gallego.

“Les arts potencien vies de transformació educativa que milloren l’adquisició de competències i de resultats acadèmics de l’alumnat, aportant elements emocionals i de vincle, a més de fomentar aprenentatges interdisciplinaris” afegeix Gallego. “L’educació artística que impulsen els projectes d’Escolarts també millora la motivació general de l’alumnat i reforça la seua confiança, creativitat, imaginació, el pensament crític i l’expressió emocional”, rebla.

Per a donar suport didàctic als quatre projectes del programa Escolarts, el Cefire Artisticoexpressiu de la Universitat Jaume I convocarà activitats formatives a les quals podrà inscriure’s de manera voluntària el professorat dels centres que hi participen.

Els quatre programes

El pioner dels programes que ara s’agrupen sota el concepte d’Escolarts és L’escola canta, enfocat preferentment a l’alumnat de 4t, 5è i 6è de primària. Es va iniciar el curs 2016-2017 i ha mobilitzat 18.000 alumnes, dels quals 6.200 el passat, quan va arribar a 112 escoles.

Promou l’ús de la llengua oral i escrita en l’àmbit de l’expressió artística musical i escènica, i proposa un treball que es pot dur a terme en qualsevol assignatura des d’una metodologia integrada de llengua i contingut, i des d’un enfocament artístic.

A més, vol ser una eina potenciadora de l’aprenentatge i la dinamització del valencià, un projecte que s’insereix en l’àmbit de l’expressió artística musical i escènica, amb la participació de les bandes de música locals.

L’escola dansa és un projecte educatiu que fomenta la creativitat i l’expressivitat de l’alumnat a través del llenguatge corporal. En els dos cursos que porta en marxa han participat més de 14.000 alumnes.

El programa fomenta l’expressió corporal, el moviment i la dansa, i pot desenvolupar-se en les àrees d’educació musical i educació física, preferentment, però també des d’altres assignatures amb un enfocament transversal i artístic.

Amb la creació d’Escolarts, la Conselleria recupera el projecte L’escola fa ràdio, un recurs d’innovació centrat en la promoció de valors com el treball en equip i el desenvolupament de les competències comunicatives orals en matèria plurilingüe. En l’última edició que es va convocar, el curs 2019-2020, van fer ràdio 1.310 alumnes de 44 centres educatius.

El programa pretén ser una eina potenciadora d’aprenentatge i dinamització del valencià, un projecte que s’insereix en l’àmbit dels mitjans de comunicació, lligat a l’expressió artística i que té repercussió en la societat.

Finalment, L’escola fa teatre és el nou projecte que s’estrena aquest curs amb el naixement d’Escolarts. L’objectiu d’aquesta dinamització per a l’alumnat en l’àmbit de la literatura i de l’art dramàtic és posar en escena propostes teatrals que desenvolupen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

Aquest projecte educatiu, dirigit preferentment a l’alumnat de 3r, 4t, 5è i 6è de primària, està lligat a la dinamització del plurilingüisme i al desenvolupament de l’expressió artística; i més concretament, al foment de l’art dramàtic i la representació d’obres teatrals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram