L’escriptora i editora Joyce Carol Oates ha estat guardonada amb la 16a edició del Premi Pepe Carvalho. “Des dels seus inicis com a escriptora representa el millor de la narrativa nord-americana, reconeixent la seva obra dins del gènere negre per a la concessió en aquesta edició del Premi Pepe Carvalho”, ha assenyalat el jurat.

El veredicte destaca “el personal tractament que Joyce Carol Oates realitza, des de diferents òptiques, del fenomen de la violència i la seva transcendència psicològica i social, la seva personal immersió en el gènere per expandir-lo i obrir-lo al present, l’exposició i la mirada del violent i la víctima, idea de culpa i redempció, venjança, oblit i, potser, perdó”.

L’autora ha agraït el reconeixement: “Em sento profundament honrada per aquest distingit premi en memòria del gran Manuel Vázquez Montalbán i del seu famós detectiu Pepe Carvalho, que ocupa un lloc tan especial en la història de la ficció negra del segle XX. És un honor encara més significatiu pel fet que el món actual està tan impregnat de misteri i delicte que necessita de debò una literatura que exposi les maquinacions del mal perquè es pugui assolir la justícia –l’idealisme paradoxal del negre, que il·lumina i alhora explora sense por ‘el fosc’ a través de personatges ficticis amb els quals podem identificar-nos i empatitzar”, ha assenyalat.

Nascuda a Lockport, Nova York, el 1938, Oates és una de les grans figures de la literatura contemporània estatunidenca. És autora de més de mig centenar de novel·les, més de 400 relats breus, una dotzena de llibres de no-ficció, onze llibres de poesia i nou obres de teatre. A més, també ha exercit d’editora.

Joyce Carol Oates rebrà el Premi Pepe Carvalho en el marc de la propera edició del festival BCNegra, que tindrà lloc del 21 al 31 de gener.

El jurat del premi estava presidit per Carlos Zanón i integrat per Rosa Ribas, Anna Abella, Núria Cadenes, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán.