L’alcalde de Gandía, Arturo Torró, s’ha proposat retirar de l’entrada de la ciutat l’escultura 25 d’abril de 1707, d’Antoni Miró, la qual commemora els 300 anys de la batalla d’Almansa, quan el territori va perdre l’autogovern. El batlle ha posat com a argument per justificar la decisió que els madrilenys que arriben a Gandia “no entenen” l’obra, ni tampoc “molts veïns”, pel fet d’estar en una rotonda, i que la seva intenció és “dignificar-la”.

Torró també assegura que l’escultura, de 25 tones, tapa la vista quan s’entra a la població. Per tot plegat, té intenció de retirar-la el proper 1 d’agost per més endavant posar-la en una altra ubicació encara per decidir. El que sí ha fet el batlle és encarregar a Jaume Espí l’obra que la substituirà, la qual hauria de connectar més amb la ciutat.

No és el primer cop que Torró fa treu alguna obra de l’espai públic. Poc després d’accedir a l’alcaldia, aprofitant la reforma de la plaça Jaume I, va retirar l’escultura No pasarán, d’Artur Heras, amb l’excusa que era poc segura per als infants, malgrat estava envoltada d’un estany i de tanques. Els set pinotxos que conformaven l’obra (que és com es coneix popularment), dedicada a la resistència de la República durant la Guerra Civil, porten dos anys en un magatzem.

Com en el cas de l’obra d’Heras, Antoni Miró s’ha assabentat per la premsa de les intencions de Torró, amb les quals no està d’acord, no només per les dificultats de l’operació i el perill que es faci malbé, sinó també perquè ha estat pensada per a la seva ubicació actual.

El sector cultural es mobilitza

Diversos artistes i intel·lectuals de Gandia han lamentat una mesura que consideren “mancada de qualsevol motivació amb una mínima dosi d’elemental racionalitat”, i han demanat al Consell Valencià de Cultura i a la Conselleria de Cultura que intervingui i aturi el trasllat de manera “immediata”.

En un manifest, denuncien que aquest no és un fet aïllat, i expliquen que en els darrers anys s’han anat tancant espais i símbols culturals de la població amb la “justificació” de la crisi econòmica. Els signants també exigeixen un “respecte” pel patrimoni cultural més enllà de les ideologies polítiques.

Segons l’oposició, PSPV i Compromís, que han subscrit un text idèntic, l’escultura està protegida per la Llei del Patrimoni Cultural Valencià de 1998, motiu pel qual demana a l’Ajuntament que esperi a conèixer els dictàmens sol·licitats al respecte.

ACPV acusa Torró de censura

Per la seva part, Acció Cultural del País Valencià ha demanat a la Conselleria de Cultura i al president valencià que intervinguin per “evitar un despropòsit”. A més, a l’alcalde li recomanen reconsiderar la decisió i que no continuï “censurant” els artistes valencians.

“La censura d’obres artístiques per motius polítics és una pràctica que no és pròpia d’estats democràtics, i que sentaria un perillós precedent, legitimant que amb cada canvi de govern municipal es pugueren produir també canvis en el patrimoni artístic d’una ciutat”, apunta ACPV en un comunicat.

En aquest sentit, l’entitat diu que el patrimoni artístic “hauria d’estar per sobre de batalles partidistes i decisions personals i unilaterals d’alcaldes, ja que la cultura és un valor que uneix i transcendeix els sectarismes”.

Acció Cultural també critica el fet de prendre aquest tipus de decisions sense “cap mena de diàleg” ni amb els autors, ni amb els professionals de la cultura, ni amb la resta de regidors, i acusa el PP de voler “imposar una decisió arbitrària, unilateral i només motivada pel desig de censura”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram