El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de monument històric el Pont Vell de Castelló d’Empúries (Alt Empordà), així com delimitar-ne l’entorn de protecció.

Es tracta d’un pont originalment gòtic de 130 metres de longitud salvats per set arcades que actualment forma part dels equipaments viaris del municipi. Situat sobre el riu la Muga, comunica els seus dos marges, donant continuïtat al Camí Vell d’accés al nucli urbà.

El primer pont sobre la Muga va ser una passera construïda al segle XI quan els Comtes d’Empúries es van establir a Castelló d’Empúries. Se’n té constància des del 1279 en documents en els quals surt esmentat com el “ponte novo de Castilione”.

Fruit del pas del temps, guerres, terratrèmols i riuades, el Pont Vell ha patit diversos danys i intervencions, però per la seva importància sempre ha estat restaurat. Com a conseqüència, actualment només queda sencera una de les nou arcades originals, concretament la tercera començant per Ponent.