La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, i el president del comitè de traduccions i drets lingüístics del PEN Internacional, Josep Maria Terricabras, han instat a aquest darrer organisme demani a l’ONU que investigui les “vulneracions dels drets humans fonamentals” pels atacs que pateix la llengua catalana, i actuï en conseqüència.

El PEN Internacional decidirà al juny si accepta la petició del PEN Català i eleva la denúncia a la Comissió de Drets Humans de l’ONU, de la que és membre consultiu. De moment, els pronòstics són bons, ja que sempre s’ha compromès en la defensa del paper que la llengua de la comunitat ha de jugar en la cohesió social i cultural, compromís renovat al setembre subscrivint el Manifest de Girona, segons recalca el PEN Català.

Campanya calculada

Aquest dimarts, en compareixença de premsa, Terricabras va argumentar que la demanda és la resposta a la “campanya calculada i ferotge d’abolició” del català que s’està duent a terme per “motius polítics” i de manera “incomprensible” –i amb diferents matisos– al País Valencià, les Illes Balears i Catalunya.

Segons denuncia l’organització d’escriptors, l’àrea lingüística catalana està vivint des de fa temps, i amb diferents matisos segons el territori, un “autèntic genocidi lingüístic, emparat en una legalitat que esclafa la diversitat i imposa una falsa unitat espanyola”. Per al PEN Català, que tot això passi en un Estat de la Unió Europea que ha signat tots els acords internacionals sobre les llengües resulta “absolutament inacceptable”.

“Aquesta llengua mil·lenària no solament va ser prohibida i atacada durant la dictadura franquista; l’etapa democràtica posterior està demostrant que les aparents concessions fetes en l’àmbit legal i institucional acaben essent sempre manipulades i interpretades de forma lesiva per a la llengua catalana”, denuncia el PEN Català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram