Teatre-Museu Dalí de Figueres (foto: Francesc Vernet López)Un informe del Departament de Cultura xifra per primera vegada la rellevància econòmica i la dimensió del patrimoni cultural. En concret, segons l’Informe Estratègic del sector del patrimoni a Catalunya: mapa i diagnòstic, aquest àmbit genera una riquesa de 3.660 milions d’euros anuals.

El càlcul s’ha realitzat a través de l’anàlisi de quatre sectors relacionats amb el patrimoni cultural:

  • Gestors de patrimoni (museus, col·leccions, arxius, biblioteques, etc.), que compten amb un pressupost de 390,36 milions d’euros, dels quals 173,69 són ingressos propis.
  • Empreses especialitzades en patrimoni cultural (restauradors/conservadors, constructores especialitzades, empreses d’intervenció arqueològica, empreses de serveis culturals i de comunicació, etc.), que generen un volum de negoci de 211,4 milions.
  • Indústria no especialitzada (serveis de neteja, seguretat, assegurances, etc.), que rep una despesa de 32,19 milions del sector del patrimoni.
  • Turisme amb motivació patrimonial (allotjament, transport, restauració, etc.), despesa de 3.026,12 milions (que representa el 88,8% del total cultural, que es deixa 3.407,8 milions).

Ara, conegudes les magnituds principals del sector, s’han d’iniciar un seguit d’iniciatives per posar en valor el patrimoni, iniciatives en què ja s’ha començat a treballar, com la redacció d’una nova llei del patrimoni, la creació del Pla de Patrimoni 2015-2020 o el desplegament de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Un dels objectius del Departament de Cultura és que el públic visiti altres espais i no es concentri en els habituals. Segons el document, deu equipaments d’un total de 846 concentren el 40% del total de visitants i el 70% dels ingressos.

“Tot el que dediquem al patrimoni és una inversió, perquè té un gran rendiment. Tot el que hi destinem, ens retorna en forma de coneixement, de visites, de turisme i fins i tot d’una idea de país. Cal continuar invertint en el nostre patrimoni perquè, ben conservat, amb inversions correctes, s’acaba convertint en un dels grans actius”, va assegurar durant la presentació del treball el conseller Ferran Mascarell. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram