Aquest dilluns s’ha presentat el nou portal de la Institució de les Lletres Catalanes, que vol ser un aparador que permeti visualitzar el “potencial” de la literatura catalana. El remodelat web reuneix la informació rellevant sobre els autors catalans, les seves obres, així com informació sobre diferents agents del sector, com ara editorials i llibreries.

El portal aprofita el cabal d’informació de què ja disposava la ILC, però que fins ara es presentava en un format “obsolet” o que era predominantment de consum intern. A més, ha incorporat autors de la literatura catalana que fins ara no eren a la base de dades (l’anterior web estava centrat exclusivament en autors vius) i ha completat les entrades dels que sí hi apareixien.

En concret, amb la renovació del portal s’han catalogat 3.930 autors (2.260 autors publicats i 1.670 no publicats). A més, la base de dades inclou 22.187 llibres, 1.487 obres dramàtiques, 773 guions de ficció, 1.951 obres en altres llengües, 303 llibreries, 99 il·lustradors i 1.735 editorials.

La nova base de dades compta amb categories específiques que no existien fins ara: Llengües, Premis literaris, Escoles, Documentació ILC, etc. Paral·lelament, s’han reorganitzat les categories de les notícies i les seccions que es publicaven a la ILC. Així, per exemple, el Blog del director passa a ser el Blog de la Institució amb l’objectiu de fomentar una major participació en l’edició dels continguts. A banda, el nou web permet la consulta íntegra les actes de les reunions de la Institució de les Lletres Catalanes des de la seva fundació el 1937.

Integració en les noves tecnologies

Amb la renovació de la imatge, l’estructura i els continguts del portal, s’ha aprofitat per realitzar una integració global de la ILC en l’ús de les noves tecnologies per a la promoció, difusió, i recepció i estudi de la literatura catalana. Així, el nou web permet reproduir i compartir qualsevol tipus d’arxiu multimèdia: vídeos, àudios, galeries d’imatges, animacions, mediateca, etc.

A més, s’incorporen noves funcionalitats relacionades amb les xarxes socials per tal de fomentar la participació dels usuaris, connectant el portal amb diverses aplicacions 2.0 ja existents (Picassa, Facebook, Twitter, Youtube).

“La potència de la literatura catalana necessita instruments de difusió forts, que es corresponguin amb la qualitat de la vida literària”, ha apuntat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per a qui, des del punt de vista de les eines, amb el nou portal s’ha passat “de la prehistòria a la modernitat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram