L’Ajuntament de Barcelona i Stella Folch han signat un conveni de col·laboració pel qual el Museu Etnològic albergarà peces de la Col·lecció Folch durant un període de 20 anys. Per acollir-les, l’equipament iniciarà obres d’ampliació i reforma durant un any i mig, que tindran un cos de 2 milions d’euros. La Col·lecció Folch, doncs, es preveu que es pugui visitar a partir de la tardor del 2012.

La cessió de les més de 2.000 peces de la col·lecció –una de les més importants en l’àmbit etnològic de l’Estat, iniciada per l’empresari Albert Folch als anys 40– és gratuïta i podrà ser prorrogada per acord exprés de les parts un cop transcorregut els 20 anys estipulats.

Els tècnics del Museu Etnològic, juntament amb Stella Folch, filla del creador de la col·lecció, Albert Folch, ja han iniciat una primera tasca de selecció de les principals peces que s’acabarà de concretar al llarg dels propers mesos. Així mateix, també s’estan duent a terme tasques de catalogació i estudi que determinaran la selecció final que s’exposarà al museu.

Segons Jordi Martí, delegat de Cultura de Barcelona la possibilitat de tenir en dipòsit la col·lecció Folch suposa per a l’equipament “un gran revulsiu que el posarà a primera línia dels museus etnològics europeus”.

La reforma del museu

L’edifici que allotja el Museu Etnològic de Barcelona, construït el 1973 pels arquitectes Antoni Lozoya, Bonaventura Bassegoda Nonell, Joan Puigdengolas i Jesús López, s’ha anat degradant amb el pas del temps. Ara, la reforma duta a terme per Toni Gironès, té per objectius reordenar i optimitzar l’edifici i els seus programes; recuperar l’essència material i estructural del projecte original, i augmentar el diàleg entre el museu, el seu entorn més pròxim i la ciutat.

Així, la planta soterrani funcionarà com un nou espai, i aprofitant tota la seva alçada lliure, un sistema d’arxius compactes acolliran la sala de reserva de l’Etnològic i de la col·lecció Folch, duplicant la capacitat actual de l’arxiu en ocupar la meitat de l’espai.

A planta baixa s’ampliarà el vestíbul d’accés i s’eliminaran les barreres arquitectòniques existents, adaptant els recorreguts i els lavabos a persones amb mobilitat reduïda.

A planta primera es reservarà un espai on plantejar les exposicions temporals de la col·lecció Folch, alhora que es recuperarà el paviment original de terratzo, mentre que a la segona es reformaran les oficines.

Finalment, es preveu que a través de la coberta augmenti la relació entre l’interior i l’exterior del museu, ja que més endavant podria passar a ser un espai polivalent capaç de donar suport a multitud d’activitats a l’aire lliure.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram