Després de quatre anys tancat per reformes, aquest diumenge va obrir de nou les seves portes el Museu Etnològic de Barcelona, amb més de dos anys de retard respecte el previst inicialment. Amb motiu de la reobertura de l’equipament, que presenta sales i exposicions totalment renovades,  l’accés serà gratuït fins al 4 de desembre.

El nou Museu Etnològic reivindica l’antropologia com a ciència fonamental per entendre el funcionament de la “complexa i plural” societat actual. Més concretament, les exposicions conviden a reflexionar sobre diferents aspectes de la vida humana que són universals, comparant l’entorn quotidià que ens envolta amb el nostre propi passat, així com amb altres cultures.

La nova etapa de l’equipament s’inscriu dintre del paradigma de la museologia social, plantejament que posa el museu al servei de la societat i fomenta la participació i col·laboració amb els diferents agents que la conformen.

Amb la remodelació, s’ha aprofitat per reforçar el programa pedagògic amb propostes educatives per a totes les etapes de formació.

Els espais

L’entrada del museu, a la planta 1, s’ha ampliat ocupant tot el porxo situat sota el fris de la façana, habilitant l’accessibilitat a la resta de plantes mitjançant ascensors.

En la planta 0 es troba la Reserva visitable, que conserva el concepte desenvolupat durant la darrera etapa del museu, però amb un espai completament renovat, que permet una aproximació a les extenses col·leccions que custodia l’equipament amb 46 vitrines amb materials dels cinc continents.

En la planta 2 es troba l’exposició estable Sentir el patrimoni,  tronc del nou discurs etnogràfic, que és la que ha experimentat un major canvi, tant arquitectònic com conceptual, i respon a la voluntat de convertir el museu en un espai versàtil més orientat cap a la reflexió que no pas a la contemplació de les peces exposades.

El canvi més significatiu ha estat convertir la distribució laberíntica en un espai diàfan i lluminós que permet recorreguts no lineals i una percepció dels diferents àmbits com un tot.

Amb la nova distribució, s’han introduït dos nous elements: un mur de 20 metres amb un collage d’objectes de diferents orígens geogràfics, històrics i temàtics, i sis àrees en semihexàgon que formen un conjunt sobre alguns àmbits de la societat, els oficis relacionats i els seus protagonistes.

Aquesta segona planta també disposa d’un espai didàctic i una àrea reservada a l’experimentació sensorial amb el patrimoni etnològic.

Pel que fa a la planta 3, l’espai que antigament es dedicava a la biblioteca s’ha reformat per ampliar la seva versatilitat, convertint-lo en una sala polivalent on es poden fer diferents actes.

Finalment, la planta 4 està dedicada a les exposicions temporals. Les dues primeres són El sagrat, el profà i la festa, i Terra de canterers.  

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram