La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha anunciat una inversió de 542.000 euros al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal per a la millora de la climatització, la rehabilitació de les façanes, i l’adequació de la proposta museogràfica.

Les noves intervencions comportaran millores infraestructurals, les quals “han de cristal·litzar en una proposta museogràfica de futur, que es concretarà amb l’ampliació i millora de la política de noves adquisicions”, ha dit Vilallonga, que aquest dijous ha presidit el plenari del Consorci del Museu de Lleida.

Del total d’inversió anunciat, 350.000 euros es destinaran a la millora de la climatització (la Generalitat n’aportarà 150.000, i l’Ajuntament de Lleida i la Diputació 100.000 euros més cadascun). Amb aquesta actuació, prevista per al primer semestre de 2020, es busca assolir una major eficiència energètica i més seguretat en el funcionament de les instal·lacions.

Uns altres 60.000 euros de la inversió (aportats íntegrament per la Generalitat) seran per a la rehabilitació de les façanes del Museu de Lleida. La intervenció s’executarà abans del proper estiu, afectarà tres façanes de l’edifici, i consistirà en la fixació de plaques a l’exterior.

Finalment, es destinaran 132.000 euros a la millora de la museografia de l’equipament. En aquest cas, les intervencions es duran a terme a les sales gòtiques i consistiran en la reordenació i remodelació de diverses peces del Museu, així com a la incorporació d’obres fins ara no vistes (com el Retaule de Sant Bartomeu, del segle XV, dipositat recentment pel col·leccionista d’art Tatxo Benet).

Mariàngela Vilallonga s’ha compromès a demanar el 50% del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) corresponent a aquestes inversions.

Nou Consorci

Aquest dijous s’ha celebrat el plenari del Consorci del Museu de Lleida, amb bona part dels membres renovats. A banda de la consellera Vilallonga, han participat el paer en cap de l’Ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot.

Tots ells han expressat la voluntat i implicació per treballar conjuntament en un projecte de consens i unitat per al futur del Museu. A més, els representants de totes les institucions s’han compromès a reforçar les inversions necessàries per a la millora i el desenvolupament de l’equipament.

Les accions principals que s’han acordat en el plenari, a banda de les obres de millores estructurals esmentades, són: impuls a la política d’adquisicions amb l’objectiu que es consolidi com un dels grans centres museístics del país; reforma d’alguns espais museogràfics; definició del pla estratègic 2020-2023, i garantir un increment significatiu dels recursos econòmics ordinaris.

Mariàngela Vilallonga ha volgut ressaltar l’aposta del Departament de Cultura per liderar la nova etapa del Museu de Lleida, que es concretarà properament en l’aprovació per part del Govern dels nous estatuts, els quals hauran de ser ratificats per la resta d’administracions. Amb els nous estatuts, el Consorci quedarà adscrit a la Generalitat. L’aportació del Govern per a l’any 2019 serà del 56% del pressupost total de l’equipament.