‘Mori el Merma’, de La Claca, el juliol de 1978 (foto: Pau Barceló).

El Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre ha incorporat al seu fons els arxius personals de Joan Baixas i la companyia La Claca, fundada fa 50 anys per Baixas i Teresa Calafell, i considerada un dels principals referents del teatre visual, de titelles i d’objectes del país, amb gran projecció i reconeixement internacional.

El fons inclou material de les activitats professionals de La Claca des de 1968 fins al 1989, i a títol personal de Joan Baixas fins al 2009. Entre les més de 50 caixes de documents que s’han catalogat hi ha guions, programes de mà, cartells, fotografies, correspondència, contractes, o esbossos manuscrits d’escenografia i figurinisme. Tot plegat permet repassar les múltiples actuacions que La Claca i Baixas van fer per tot el món, i especialment en festivals de Suècia, Finlàndia, Polònia, Anglaterra, França, Austràlia, Hong Kong o els Estats Units.

Entre el material incorporat destaca especialment la documentació sobre l’obra Mori el Merma, la peça més famosa de La Claca, realitzada amb Joan Miró, de la qual hi ha documents des del 1976 fins al 2009.

La cessió es va formalitzar el passat dilluns a la reserva del MAE amb la presència de Joan Baixas i la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, qui va ressaltar la importància de la donació. “Sense el Joan i La Claca aquest país no tindria el teatre contemporani poètic, innovador i internacional que té”, va assenyalar Puyo, que va destacar la figura de Joan Baixas com un dels primers en donar a conèixer l’art català i mediterrani.