El passat dissabte va morir el director i guionista Josep Joan Bigas Luna als 67 anys a causa d’una leucèmia. El traspàs es va produir a Riera de Gaià (Tarragonès), on vivia des de feia anys i on es dedicava a una altra de les seves grans passions, la pintura. Només conèixer-se la notícia, nombroses personalitats del món del cinema i de la cultura van lamentar la seva pèrdua i van elogiar la seva figura.

En els darrers anys, Bigas Luna havia estat treballant en l’adaptació per al cinema de Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo, a punt per a iniciar el rodatge, per a la qual ha deixat enllestit el guió, les localitzacions i el càsting. Segons el productor i coguionista del projecte, Carles Porta, acabar la pel·lícula serà el “millor homenatge” que se li pot fer al director barceloní.

Provinent del sector del disseny industrial i l’interiorisme, el seu primer llargmetratge va ser Tatuatge (1976), una adaptació de la novel·la de Manuel Vázquez Montalbán. Després vindrien, entre d’altres, Bilbao (1978, seleccionada per participar al Festival de Canes), Angoixa (1987), Las edades de Lulú (1990), Jamón, jamón (1991, Lleó d’Argent al Festival de Venècia), Huevos de oro (1993, Premi Especial del Jurat a Sant Sebastià), La teta i la lluna (1994), La camarera del Titánic (1997, per la qual va rebre el Premi Nacional de Cinema i Audiovisual de la Generalitat), Volavérunt (1999), Jo sóc la Juani (2006) o DiDi Hollywood (2010), la seva darrera pel·lícula.

La Filmoteca de Catalunya va inaugurar la seva nova seu el febrer del 2012 amb una retrospectiva completa de la seva obra i una tria feta per ell mateix dels films que més l’havien influït. El passat mes de gener, va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

Reaccions

“Bigas Luna serà sempre un punt de referència a la meva vida”, va dir l’actor Jordi Mollà, qui va treballar amb el director a Jamón, jamón. El triangle amorós d’aquest film el completaven dos altres descobriments de Bigas Luna, Javier Bardem i Penélope Cruz. “A en Bigas li dec una dona que estimo, dos amics de l’ànima i una carrera que mai vaig somiar que podria tenir”, va escriure Bardem, qui, com Mollà, considera el director barceloní com un pare.

Per la seva part, el president del Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya, Santiago Lapeira, va destacar Bigas Luna com un “referent del cinema independent” per a tots els realitzadors d’una generació i com una persona que s’avançava al seu temps.

La productora Isona Passola va assegurar que el director és “un dels grans” del cinema, i que el seu llenguatge cinematogràfic i la seva personalitat “única” el converteixen en un “català universal”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, també es va sumar al condol per la mort de Bigas Luna, de qui destaca que a través del seu cinema i la seva figura “ha estat un gran ambaixador arreu món de la nostra cultura, de la nostra societat plural i de la qualitat artística que hi ha al nostre país”.

Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va recordar Bigas Luna com un artista total que “ha incorporat els valors de la mediterrània, la força de la sensualitat, de la gastronomia, amb un resultat de caràcter fortament català i universalista”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram