El Museu Nacional d’Art de Catalunya ja treballa amb l’Ajuntament de Barcelona en la redacció d’un conveni per formalitzar la cessió del pavelló Victòria Eugènia de Montjuïc per a la seva ampliació museística, i es mantenen reunions tècniques per començar les obres “el més aviat possible”.

No obstant això, el seu director, Pepe Serra, ha refredat la data de la primera exposició anunciada per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, per al 2021. Segons Serra, és “molt optimista” pensar que en poc més d’un any l’espai estarà en condicions de rebre l’exposició internacional de Gaudí (conjunta amb el Museu d’Orsay i la Fundació “la Caixa”), i veu “més raonable” pensar en el 2022.

Tot plegat, és clar, si s’aproven els nous pressupostos de la Generalitat i el museu disposa dels 2,5 milions d’euros que Cultura es va comprometre a aportar per al projecte.

Pepe Serra ha explicat que ja s’han “posat en marxa” amb reunions amb l’Ajuntament per formalitzar la futura ampliació del MNAC al pavelló Victòria Eugènia. “Des que la consellera va donar la notícia després del patronat que hi havia uns primers fons per actuar sobre el pavelló ja hem fet dues reunions tècniques. Penso que no és tant important la data: allà se’n van dir unes no extremament optimistes, sinó el següent”, ha sentenciat.

Serra considera “més raonable” pensar en l’any 2022 com el primer en què es podran veure exposicions temporals al pavelló. Abans cal dissenyar el propi espai, determinar les condicions tècniques perquè pugui acollir exposicions d’art i emprendre les obres necessàries perquè estigui a punt.

En tot cas, el director ha confirmat que l’exposició dedicada a Gaudí que es va vincular a l’estrena d’aquest nou espai arribarà sí o sí al museu l’1 de juliol del 2021, sigui al Palau Nacional o al nou pavelló.