Del 7 al 9 d’abril, el MNAC acollirà la tercera edició del congrés internacional bianual sobre art romànic, coorganitzat juntament amb la British Archaeological Association, i que en aquesta ocasió durà per nom Art romànic: promotors i intermediaris. L’esdeveniment reunirà uns 150 especialistes i estudiosos procedents de diferents universitats i institucions científiques de tot el món.

Durant els tres dies, els participants debatran sobre el paper dels promotors i la promoció de les obres d’art en l’època romànica: com es feia una obra, des del seu disseny a la provisió de materials; la contractació d’artistes, les imposicions del comitent, etc. També s’analitzarà el patrocini de l’art tant des de la figura del promotor o comitent individual com des de la promoció institucional. A més, s’abordarà la promoció dels grans edificis i la relació entre patrons, disseny i artistes, així com la dinàmica que s’establia en els projectes de llarga durada, de fortuna variable.

Els coordinadors del congrés són Jordi Camps, conservador en cap d’art medieval del MNAC, i Manuel Castiñeiras, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del projecte de recerca Magistri Cataloniae, de la mateixa universitat, que també col·labora en l’organització del congrés.

Visites a monuments medievals catalans

El congrés es complementa amb dues jornades de visites, els dies 10 i 11 d’abril, a grans monuments medievals catalans, com ara les catedrals de Girona i Tarragona i els monestirs de Sant Pere de Rodes i Santes Creus. El MNAC destaca que, en el seu conjunt, la trobada suposarà una projecció “excepcional” per a la col·lecció d’art romànic del museu i per al patrimoni romànic català.

Les dues anteriors edicions del Congrés Internacional d’Art Romànic es van celebrar a Londres (2010) i Palerm (2012).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram