El Ple de la Conferència Sectorial de Cultura (on participen el Ministeri i de les comunitats autònomes) ha aprovat que es dicti una legislació estatal de caràcter general sobre la revenda telemàtica d’entrades per a espectacles, especialment dirigida a festivals de música i grans concerts.
La decisió es basa en un informe realitzat per la comissió d’estudi que conclou que la normativa aplicable actualment a la venda i revenda telemàtica és “insuficient, fragmentària i confusa”. En aquest sentit, el document afegeix que la legislació sobre la venda i revenda d’entrades “no està concebuda per a un context telemàtic”.
Per això, la comissió considera necessari “dictar una disposició de caràcter general per tutelar els interessos públics que s’estimen afectats”, com són la defensa de consumidors i usuaris, l’accés a la cultura i la seguretat ciutadana.
L’informe proposa quatre opcions d’intervenció normativa:
- Establir obligacions uniformes d’informació precontractual aplicables a les empreses de venda i revenda telemàtica, així com als promotors, acompanyades d’un sistema de control informàtic que permeti assegurar la traçabilitat de les entrades.
- Imposar l’obligació al promotor d’emetre entrades nominatives en determinats concerts de gran afluència i de destinar a la venda al públic un percentatge significatiu de l’aforament.
- Fixar un règim d’intervenció administrativa sobre les activitats de venda i revenda telemàtica d’entrades i un règim sancionador.
- Prohibir la revenda habitual, establir un règim sancionador i un sistema de control informàtic que permeti assegurar la traçabilitat de les entrades.
Al final de la reunió de la Conferència Sectorial de Cultura, el ministre José Guirao ha explicat que no s’ha pres cap decisió sobre quina de les quatre opcions triar, ja que alguns territoris ja han legislat en aquest àmbit, però que espera que no s’adoptin “mesures radicals” com la prohibició de la revenda contemplada en el quart punt.
El Govern fixarà la seva posició per convertir-la en disposició normativa prenent com a base l’acord del ple sectorial amb l’informe. “Això no és incompatible amb què si alguna comunitat considera que per qüestions específiques de la seva regió ha de regular alguna cosa, té tot el dret a fer-ho”, ha puntualitzat Guirao.
Principals problemàtiques
L’informe assenyala que la major part dels problemes detectats en la venda i revenda d’entrades es produeixen en festivals de música i en concerts celebrats en grans espais. Els principals són els següents:
- Informació precontractual insuficient sobre el canal de distribució de les entrades; el preu nominal i preu final de l’entrada, incloent comissions i recàrrecs; la ubicació exacta de les localitats; i el percentatge de l’aforament efectivament posat a disposició del públic mitjançant venda pel promotor.
- Limitada disponibilitat i preu elevat de les entrades, a causa de l’activitat de venedors habituals (brokers o prosellers), que utilitzen diverses tècniques per ocupar la pràctica totalitat dels canals de venda en línia amb prioritat per davant del consumidor, per després oferir les entrades a través de les plataformes de revenda telemàtica; el desviament d’entrades des dels canals de venda telemàtica als canals de revenda; i la pràctica de limitar la posada a disposició de les entrades per a la venda al públic d’una part significativa de l’aforament per part de determinats organitzadors de concerts.
- Fraus consistents en la revenda d’entrades que no existeixen o que no estan a disposició del venedor, mitjançant la simulació de drets d’accés que el venedor no té realment; la revenda repetida d’una mateixa entrada, que únicament permetrà que una persona accedeixi al recinte, o revenda d’entrades falsificades; la revenda d’entrades anunciada com a transacció entre particulars quan l’oferta procedeix d’un proveïdor de l’empresa de revenda; o l’ús de robots que simulen comportament humà per adquirir múltiples entrades.
- Problemes de seguretat de les persones, a causa de la manca de traçabilitat de les entrades un cop que es produeix la seva distribució a través de les plataformes de revenda telemàtica, el que impedeix, en cas que resulti necessari, transmetre avisos en cas de risc; així com per alteracions de l’ordre públic amb risc per a la seguretat de les persones en esdeveniments que congreguen multitud de persones.