El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ja té definida el seu creixement dins la plaça dels Àngels, que vol convertir en una àgora cultural. El pressupost per fer efectiva la seva explansió és de 2 milions d’euros, dels quals 1,5 milions seran aportats per l’Ajuntament i la resta pel propi MACBA. Els edificis del Convent dels Àngels cedits pel consistori (fins fa poc ocupats pel FAD, que s’ha mudat al DHUB) suposen 1.796 metres quadrats útils més, els quals se sumen als 19.993 actuals, i impliquen una reorganització general.

Els objectius de l’expansió són ampliar l’oferta museística, incrementar el nombre de visitants en un 15% i generar noves fonts d’ingressos. A més, es vol millorar la circulació i l’accessibilitat entre els diferents espais, així com la connexió amb les sis places públiques de l’entorn.

Nous espais expositius i mediateca

En concret, el MACBA obrirà dues noves sales d’exposició al Convent dels Àngels, les quals estaran connectades entre sí i amb La Capella. Els tres espais es dedicaran principalment a la programació de mostres temporals i performatives. La programació expositiva s’iniciarà el 9 de setembre. A més, el mòdul adjacent a La Capella s’enderrocarà per crear un nou punt d’atenció al públic en l’accés a la plaça els Àngels per facilitar el trànsit entre els diferents edificis.

A banda de disposar de nous espais, la incorporació dels nous edificis també permetrà ampliar-ne alguns dels actuals. Així, el Centre d’Estudis i Documentació del MACBA creixerà fins als 1.5000 metres quadrats i disposarà d’una Mediateca a peu de carrer, espais de coworking, noves aules polivalents per als estudiants del Programa d’Estudis Independents (PEI), un auditori (que se suma a l’existent de l’edifici principal) i noves dependències tècniques per a la catalogació, l’estudi i l’arxiu dels fons del Museu.

Trasllat de la botiga i obertura d’un bar

A l’edifici principal del MACBA també s’hi faran reformes per optimitzar el seu encaix. Així, s’obrirà una gran porta d’accés en la paret lateral de l’actual vestíbul (just sota l’obra Rinzen, d’Antoni Tàpies), i per primer cop acollirà un espai educatiu de manera permanent on es desenvoluparan els tallers del programa MACBA en família i les activitats per acostar l’art contemporani al públic infantil i juvenil.

A més, a partir de novembre, en l’actual vestíbul circular del Museu s’hi ubicarà la llibreria-botiga, mentre que l’espai que ocupa aquesta es perllongarà fins a la plaça Joan Coromines i serà ocupat per una cafeteria-restaurant que es preveu obrir a l’abril de 2015.

Finalment, quan la situació econòmica ho permeti, la capella en desús del carrer Montalegre, al costat de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, s’enderrocaria per construir un nou edifici (no té valor arquitectònic) de nova planta d’uns 3.000 metres quadrats, la meitat dels quals es destinarien a l’exposició permanent de la Col·lecció MACBA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram