El Patronat de la Fundació i el Consorci del Gran Teatre del Liceu ha nomenat Roger Guasch i Soler (Barcelona, 1966) per ocupar la direcció general que va quedar vacant el passat 7 de juliol arran de la sortida de Joan Francesc Marco. El seu nom ja havia aparegut la setmana passada com a favorit en les travesses, malgrat el conseller Ferran Mascarell va assegurar que no hi havia res decidit.

Guasch, fins ara al grup L’Aliança, té sobre la taula l’encàrrec de redactar un nou pla estratègic en tres mesos on s’estableixin els costos i ingressos de les pròpies activitats artístiques, les mesures d’estalvi implantades, i els increments de les aportacions futures provinents de les administracions, del programa de mecenatge del teatre, i altres mesures de gestió que siguin pertinents.

El nou director general del Liceu és enginyer químic, té diversos postgraus en direcció d’empreses a ESADE i IESE, i ha treballat a Chupa Chups i Solving Efeso Consulting, però no té experiència en l’àmbit cultural. Un fet que no preocupa massa al Patronat, doncs tampoc en tenia en l’àmbit sanitari abans d’aterrar a L’Aliança el 2011 com a director general. Segons el president del Patronat, Joaquim Molins, l’únic candidat amb experiència en l’àmbit operístic no en tenia en finances, en el tracte amb entitats públiques, ni en la captació de patrocinis.

Revertir la situació

El que ha decantat la balança és l’experiència de Guasch en la gestió. El maig del 2012, la Generalitat el va nomenar administrador únic provisional de L’Aliança, i va dissenyar i dirigir un projecte de viabilitat que ha culminat en la fusió amb la Mútua Divina Pastora. Abans, però, el 2012, el grup va tancar amb un benefici de 2,8 milions, mentre que l’exercici anterior n’havia perdut 20,5.

Ara, el Patronat espera que repeteixi un canvi de tendència semblant en els comptes del Liceu, amb pèrdues anuals i un pressupost minvant. Amb tot, a L’Aliança, per aconseguir-ho, Guasch va decidir vendre actius: l’Hospital Sagrat Cor de Barcelona i les clíniques de Girona, Sabadell i Tortosa.

Nou crèdit

Aquesta temporada, el Liceu té 39,5 milions de pressupost (la 2007-2008 eren 57), però el Patronat espera incrementar la xifra fins als 45 amb el pla que elabori Guasch, el qual perseguirà incrementar ingressos i reduir despeses.

En la reunió de la institució, també s’ha aprovat subscriure una nova pòlissa de crèdit de 5,75 milions d’euros amb venciment anual i renovable fins a un màxim de cinc anys: el 50% l’aporta Caixabank, un 25% l’Institut Català de Finances, i la resta se’l reparteixen Banco Santander, BBVA i Banc Sabadell (les mateixes entitats que ja havien finançat el Liceu en el darrer any). Aquests diners s’han de solucionar els problemes de tresoreria i pagar treballadors i proveïdors.

Recuperar l’activitat i nomenar un nou director artístic

En la reunió del Patronat, també s’ha decidit “recuperar” la programació artística habitual del Liceu a partir de la propera temporada. Amb tot, s’intentarà evitar l’ERO previst per al proper juliol, cosa que tindria un cost d’1,2 milions d’euros, i passaria per incrementar els ingressos previstos.

A banda, s’ha aprovat iniciar un procés de selecció per escollir un director artístic que substitueixi Joan Matabosch, que a partir de l’1 de gener marxa al Teatro Real de Madrid. Les característiques i els requisits que demani el Liceu els proposaran els membres del consell d’assessorament artístic del teatre Xavier Albertí, Francesc Cortés, Ramon Pla i Antoni Ros-Marbà, presidits pel director musical, Josep Pons, i assistits pel secretari de la Fundació, Jaume Solé. Després la comissió executiva convocarà la presentació de les candidatures amb l’objectiu de tenir un nou director artístic a principis del 2014.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram