El Departament de Territori i Sostenibilitat ha concedit al Gran Teatre del Liceu el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental en la categoria d’equipaments escènics i musicals i espais d’arts visuals. El Liceu és, doncs, el primer espai escènic i musical que rep l’ecoetiqueta de la Generalitat; en aquesta modalitat, el primer amb aquesta distinció va ser la Virreina Centre de la Imatge, que va rebre-la al febrer.

La Conselleria explica que el Liceu ha demostrat “l’aposta per la sostenibilitat ambiental” en les activitats que realitza, i ha evidenciat que “l’estalvi de recursos, l’eficiència i la inclusió de paràmetres ambientals en la seva gestió diària no es contradiu amb l’excel·lència de la seva activitat cultural”.

El Distintiu en la categoria d’espais escènics i d’arts visuals es va posar en marxa el maig de 2015 amb una prova pilot en què participaven set equipaments per comprovar si complien els criteris per obtenir-la. A més del Liceu també hi havia TNC, Mercat de les Flors, Arts Santa Mònica, Teatre-Auditori de Sant Cugat, Teatre de Granollers, Centre d’Art La Panera de Lleida i Teatre de Lloret. Abans que tots ells, però, la distinció en aquesta modalitat la va aconseguir la Virreina.

El Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és un sistema voluntari que identifica i certifica de manera oficial que el producte o servei que la llueix té una afectació menor sobre el medi ambient i que compleix els criteris ambientals que estableix.

En la modalitat per a espais escènics, musicals i d’arts visuals, la principal finalitat és promoure i reconèixer l’ecoeficiència i la sostenibilitat en la planificació, la projecció i la gestió dels equipaments. 

En l’àmbit cultural també hi ha una categoria per a biblioteques i museus, creada fa quatre anys.

Promoure l’ecoeficiència i la sostenibilitat

L’ecoetiqueta persegueix minimitzar els impactes ambientals i fomentar el desenvolupament sostenible més enllà dels requisits derivats del compliment de la normativa vigent, a més de facilitar als responsables i els gestors la recopilació de dades que els permetin conèixer l’estat del seus equipaments i millorar-ne la gestió.

Els criteris ambientals s’estructuren en nou apartats, amb criteris d’obligat compliment i criteris opcionals: estalvi i eficiència energètica; estalvi d’aigua; gestió de residus; compres; mobilitat; ús eficient d’espais; qualificacions ambientals; sorolls i vibracions, i informació i educació ambiental.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram