Gairebé tres anys després que esclatés l’escàndol, aquest dilluns es van escorcollar durant més de 12 hores el domicili principal de Fèlix Millet a l’Ametlla del Vallès i el de Jordi Montull a Teià. Així ho va ordenar el jutge instructor del cas, Josep Maria Pijuan, que encara confiava en trobar diners en efectiu, objectes de valor i documents, tant per ajudar a esbrinar el destí dels diners desviats del Palau com per cobrir la fiança per responsabilitat civil.
Finalment, els cinc cotxes policials i el camió de mudances van sortir de casa de Millet amb una trentena d’obres d’art, 43.000 euros en metàl·lic i documentació diversa.
El titular del Jutjat d’Instrucció número 30 de Barcelona demana a Millet i Montull una fiança de 30 milions d’euros, però de moment han cobert uns 20 milions: 5 aportats en efectiu (4,2 Millet i 0,8 Montull), i uns 15 en béns (12,5 Millet i 2,4 Montull).
Les obres requisades aquest dilluns tenen una assegurança de 2,5 milions (segons un contracte trobat al Palau fa tres anys), però sembla que són propietat de Marta Vallès, dona de Millet. Si es demostra que és així, les obres seran retornades, doncs Vallès, tot i que també està imputada, sí ha cobert la fiança.
“Escassa col·laboració” dels bancs
L’auto de l’escorcoll de Pijuan assegurava que la diligència “hauria donat un resultat millor si s’hagués fet al principi” del cas, una crítica en tota regla a la tasca del seu antecessor, Juli Solaz. Però “malgrat el temps transcorregut” des que es va iniciar la investigació, la interlocutòria assegurava que no es podia descartar que els imputats guardessin diners en efectiu i documents relacionats amb el cas als seus domicilis. De fet, el magistrat volia ampliar el registre a altres domicilis de Millet i Montull, però sembla que no es va poder dur a terme per problemes d’organització.
El jutge instructor també assenyala que, fins ara, “no ha estat possible” descobrir el destí d’una quantitat important de diners perquè les entitats de crèdit on es van pagar en efectiu els nombrosos xecs al portador de manera regular “van incomplir les obligacions formals” d’identificar el cobrador. I és que, segons apunta l’auto, “l’escassa col·laboració” de les entitats financeres ha determinat “en gran mesura” que la instrucció no hagi esbrinat el destí ni de la meitat dels diners defraudats.
Pijuan xifra els diners de l’espoli del Palau en 24 milions d’euros, però assenyala que el presumpte desviament cap a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) via Ferrovial i empreses de l’entorn podria sumar 6 milions més. Divendres passat, el magistrat va decidir unificar ambdues investigacions, per la qual cosa se celebrarà un únic judici. Des de CDC es va reiterar que el partit no s’ha lucrat amb el Palau.