Aquesta setmana s’ha estrenat als cinemes la coproducció basco-catalana El hoyo, dirigida per Galder Gaztelu-Urrutia, gran triomfadora en la darrera edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya amb quatre guardons: millor pel·lícula, millors efectes especials, premi del públic al millor film, i premi de la crítica al director revelació.

És primer film amb producció catalana que s’ha endut el principal premi del Festival de Sitges. També és la primera vegada que ho ha fet una pel·lícula de l’Estat en solitari (el 1994 es va guardonar Justino, un asesino de la tercera edad però ex aequo).

El hoyo és una coproducció de Basque Films i Mr Miyagi Films protagonitzada per Iván Massagué, Antonia San Juan i Zorion Eguileor. La pel·lícula situa desenes de persones en un clot que està dividit en diverses plantes, i en cadascuna hi ha només dues persones. Cada mes aquestes canvien de nivell, i no és el mateix estar a la primera planta que a la vuitantena, ja que es menja el que va sobrant dels nivells superiors.