El Gremi d’Editors de Catalunya ha demanat al conjunt de les administracions públiques més inversió per al foment del llibre i la lectura. L’entitat també reclama “estabilitat política” després de tres anys de “paràlisi” en l’acció governamental per poder afrontar un pla integral amb canvis estructurals a mitjà i llarg termini.

Segons el president del Gremi, Patrici Tixis, aquest 2019 ha estat un exercici en què “el sector ha continuat demostrant la seva vitalitat i fortalesa, però que lamentablement no hem tingut el suport de les administracions públiques, que fa tres anys anunciaven importants estratègies per donar suport al llibre i a la lectura i pràcticament cap d’elles s’ha posat en marxa”, va indicar.

El Gremi recorda que la Generalitat va aprovar fa tres anys el Pla de lectura 2020 que preveia una inversió de 105 milions d’euros “que no s’ha complert”; que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 2017 per unanimitat un Pla del llibre i la lectura “que amb prou feina s’ha desenvolupat”, i que el Govern espanyol “no ha posat en marxa cap iniciativa important en aquest tema i encara està per aprovar la reducció de l’IVA digital al 4%”.

En el balanç de 2019 fet aquest dilluns amb motiu de la 34a Nit de l’Edició, Patrici Tixis va dir que espera que aquest sigui el sisè any de creixement consecutiu, el qual calcula que podria situar-se a l’entorn del 2%. “Aquest creixement segueix impulsat clarament pel llibre en paper que suposa el 95% del llibres que es venen”, va remarcar.

El president del Gremi també va reclamar de nou un pacte d’Estat per fomentar el llibre i la lectura: “Es tractaria que totes les forces polítiques acordessin un conjunt de mesures que permetessin fomentar l’hàbit lector al conjunt de la societat, i especialment a l’ensenyament primari i secundari; donar suport a les llibreries, que són el principal agent i dinamitzador cultural de molts pobles, ciutats i barris; promoure el valor de la creació intel·lectual, i mantenir el preu fix del llibre, que vol dir que els llibres tenen el mateix preu a qualsevol lloc que es venguin, cosa que permet mantenir la xarxa de llibreries i la bibliodiversitat”, va dir.